• For applicants
  • For businesses

SÅ MINSKAR DU STRESS OCH FÅR MER TID ÖVER I VARDAGEN

Publicerad den 24 januari 2020

Känner du igen känslan av att tiden aldrig riktigt räcker till? Vi har aldrig haft bättre förutsättningar för att vara produktiva och välmående, ändå ökar stressrelaterade sjukdomar varje år. Vi har pratat med en expert på området stressfri produktivitet, Anna Bojlert, som betonar vikten av planering och att medvetandegöra vart tiden tar vägen.

Känslan av att inte ha kontroll är den vanligaste stressfaktorn, oavsett om det rör en överfull inkorg, för många möten eller något privat.
Stress behöver inte nödvändigtvis vara något dåligt, det kan rentav vara bra när vi behöver vara kraftfulla, starka och modiga. Däremot gör en konstant ström av stresspåslag att vi blir uttröttade och att våra kognitiva förmågor försämras. Om vi lär oss att ta kontroll över både stort och smått genom att planera varje vecka kan vi prioritera vår tid bättre och på så sätt öka förutsättningarna för att hinna med det vi vill göra.

Våra kroppar överlever deadlines, 100 mejl om dagen och en fulltecknad kalender men detta är alarmpåslag som våra hjärnor tolkar som reella hot.
Under människans livstid har vi i majoritet levt som jägare och samlare. Under väldigt få år har vi levt i ett informationssamhälle och rent biologiskt ser vår hjärna likadan ut som den gjort under många tusen år. Då vi människor är byggda för överlevnad i en miljö med riktiga faror så har vi supersmarta lösningar i kroppen, till exempel signalsubstanser och hormoner som påverkar kroppen att agera på olika sätt. När vårt alarmsystem kickar igång ökar vår puls, vår vakenhet och blodtryck. Vi gör oss redo att springa eller slåss. När vi levde på savannen fick stresshormonerna lugna sig direkt när hotet var avvärjt eller så var vi helt enkelt döda. Idag dör vi inte av sånt som skapar alarmpåslaget. Vi överlever att ständigt finnas tillgängliga via telefonen, springa på möten, hämta och lämna men det är just sättet vi lever på idag som skapar ohälsa och ökad stress, för att hjärnan är i konstant larmberedskap.

Det gäller att ge sig själv förutsättningar för koncentration – först då kan vi verkligen koncentrera oss.
Bättre förutsättningar för koncentration får vi om vi uppmärksammar det som distraherar och ”tar bort” det. Bra exempel på distraktioner är notifikationer, möjligheten att kolla på mobilen etc. Våra smarta telefoner ger oss massor av dopamin och givet vårt belöningssystem med dopamin så är det svårt för oss att låta bli distraktioner, spännande nyheter och information. Genom att göra dig otillgänglig en stund kommer du märka att du koncentrerar dig bättre och på sätt ökar du din produktivitet. Våga gå offline, sätt mobilen på flight mode eller stör-ej funktion, meddela omvärlden att du är upptagen eller ska på ”möte” - fast mötet är med dig själv.

Ha alltid en plan för vad du ska göra under dina stunder av koncentration.
Tänk ut vad du ska ägna dig åt och gör en tydlig to-do-list. Ställ sedan klockan och kör järnet till 100 procent ostörd. Tyvärr är vi improduktiva stor del av våra dagar just för att vi hoppar så extremt mycket mellan koncentration och icke-koncentration vilket tröttar ut våra hjärnor. Genom att planera och medvetet prioritera din tid undviker du uppskjutande beteende och tendensen att hoppa runt mellan olika arbetsuppgifter. En veckoplanering behöver inte vara utstakad ner till minsta detalj, det handlar snarare om att prioritera in luft och ge dig själv utrymme.               


Vill du lära dig nya beteenden som kommer hjälpa dig att prioritera på ett bättre sätt? Med hjälp från Beminded kommer du kunna frigöra uppemot en timme om dagen att använda till utveckling, återhämtning och förbättring. 

Ett effektivt sätt för er som företag att frigöra mer tid är att ta hjälp med rekryteringsprocessen. Att leta fram de bästa kandidaterna kräver både tid och engagemang vilket innebär mindre tid för er core business. Vi på Studentwork vet var kandidaterna finns och våra rekryterare ser till att matcha rätt kandidat med ert företag. 

Läs mer om vår rekrytering här!

Läs om hur Learn & Hire kan frigöra mer tid för dig som chef här! 

 

Ett urval av våra lediga tjänster

Company logo

Kontraktsadministratör till Boliden i Stockholm

Administration / Stockholm

Boliden AB är ett metallföretag med rötterna i Bolidengruvan, i Boliden i norra Västerbotten. Bolidens verksamhet är inriktad på de första stegen i förädlingskedjan som är prospektering, gruvbrytning och anrikning, smältning, raffinering samt återvinning. För deras räkning söker vi nu en kontraktsadministratör med start i mars 2020. Detta är en tillsvidareanställning med inledande provanställningsperiod.

Läs mer och ansök
Company logo

Retuschör

Media PR / Norrköping

Stadium är en av Europas största sportkedjor och vill inspirera samt ge fler människor möjligheten till ett aktivt liv. Stadiums grundstenar är energi, mod och team spirit vilka tillsammans med alla medarbetares passion och tävlingsanda har hjälpt företaget på sin tillväxtresa. Till sitt servicekontor i Norrköping har Stadium nu ett nytt behov av en retuschör för extrajobb med start omgående.

Läs mer och ansök
Company logo

Marknadsföring extrajobb / foto / grafisk design

Media PR / Stockholm

Bonava är en ledande bostadsutvecklare i norra Europa. Bonava har skapat hem och grannskap sedan 1930-talet. Bonava har 2 000 anställda med verksamhet i Sverige, Tyskland, Finland, Danmark, Norge, St Petersburg, Estland och Lettland och en omsättning på 14,5 miljarder kronor år 2017. Bonava är noterat på Nasdaq Stockholm.

Läs mer och ansök
Company logo

Vi söker en junior nätutvecklare till Ellevio!

Teknik / Karlstad

Ellevio är ett av Sveriges största elnätsföretag med 450 medarbetare i Stockholm och Karlstad. Våra värderingar pålitlighet, engagemang och utveckling styr allt vi gör. Genom långsiktiga satsningar och nya innovativa lösningar möjliggör vi energiomställningen och att Sveriges klimatmål kan uppnås. Med en pålitlig och stabil eldistribution skapar vi förutsättningar för att lamporna i hemmen lyser, att kylskåp och rulltrappor fungerar och att företag kan producera sina varor – 365 dagar om året, dygnet runt. Vi förbättrar därigenom livskvaliteten i över 940 000 hem och företag och för samhället i stort. Till sitt kontor i Karlstad har nu Ellevio ett behov av en junior nätutvecklare för start under våren.

Läs mer och ansök
Company logo

Fastighetsskötare

Fastighet / Stockholm

Corem är ett fastighetsbolag som förvärvar, förvaltar och förädlar fastigheter i attraktiva logistikområden i Sverige samt Danmark. Det når dem genom att arbeta långsiktigt och vara en riktigt bra affärspartner till deras hyresgäster. Corem är noterat på Nasdaq Stockholm, Mid Cap med tre aktieslag, stamaktie av serie A, stamaktie av serie B samt preferensaktie.

Läs mer och ansök
Company logo

Systemadministratör/Linuxadministratör

IT och Telecom / Linköping

Med en tydlig vision, laganda och målet att tillhandahålla organisationer världen över med en flexibel och säker Linux-skrivbordslösning, är de nu redo att ta Cendio till nästa nivå! Cendio letar därför efter en kollega med tekniska färdigheter inom Linux som vill göra Cendios världsomspännande kunder ännu bättre! På Cendio får du möjlighet att arbeta med avancerad teknik, möta kompetenta kunder och hitta lösningar på utmanande problem. Cendio är stolta över vad de gör och älskar att leverera värde, vilket är en produkt som gör verklig skillnad för deras kunder, anställda och ägare. Som bolag och team arbetare de aktivt efter värdeorden; öppenhet, respekt, teamkänsla och ha roligt på jobbet. Cendio är övertygade om att framgångsfaktorn är att de tillsammans kontinuerligt arbetar med deras kultur och arbetsmiljö, både som individer och grupp. För Cendio är det viktigt att varje medarbetare har möjlighet till personlig utveckling, både professionellt och privat. Idag har Cendio 10 st anställda och har sitt kontor lättillgängligt i Mjärdevi, Linköping!

Läs mer och ansök
Company logo

Ekonom

Bank och finans / Kista

SevenDay Bank AB är ett av Finansinspektionen auktoriserat kreditmarknadsbolag med cirka 70 000 kunder. Bolaget ägs av den nordiska konsumentbanken Ekspres Bank. Deras affärsidé är att erbjuda enkla, prisvärda och lättillgängliga lån- och sparprodukter till konsumenter. Till deras kontor i norra Stockholm söker vi nu tre nya kollegor till en tjänst som kundansvarig. Två av rollerna är en rekrytering och den andra är ett vikariat på 12 månader. Rollen passar dig som har utbildning inom eller stort intresse för ekonomi och som trivs i en social och administrativ roll. Är du den vi söker? Sök redan idag!

Läs mer och ansök
Company logo

Norsktalande Marknadsundersökare

Försäljning och Marknadsföring / Göteborg

Vi söker nu för kunds räkning norsktalande marknadsundersökare för ett spännande uppdrag. Vår kund är väletablerade inom sin bransch och störst i Sverige på marknadsundersökningar. Är du en social och utåtriktad person kan du vara den vi söker!

Läs mer och ansök
Visa alla jobb

Skicka ett meddelande till oss!

Vi ser fram emot att höra från dig.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jobbsökande? Prenumerera på vårt Graduates Nyhetsbrev för att ta del av tips och artiklar som kan vara till hjälp för ditt jobbsökande. Dessutom får du våra lediga tjänster direkt till din mejl! Företag? Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna kring rekrytering och personaluthyrning med vårt B2B Nyhetsbrev.

Namn:*
E-post:*
Välj vilket nyhetsbrev du vill prenumerera på:*
För företag
För jobbsökare