• For applicants
  • For businesses

SÅ MINSKAR DU STRESS OCH FÅR MER TID ÖVER I VARDAGEN

Publicerad den 25 mars 2020

Känner du igen känslan av att tiden aldrig riktigt räcker till? Vi har aldrig haft bättre förutsättningar för att vara produktiva och välmående, ändå ökar stressrelaterade sjukdomar varje år. Vi har pratat med en expert på området stressfri produktivitet, Anna Bojlert, som betonar vikten av planering och att medvetandegöra vart tiden tar vägen.

Känslan av att inte ha kontroll är den vanligaste stressfaktorn, oavsett om det rör en överfull inkorg, för många möten eller något privat.
Stress behöver inte nödvändigtvis vara något dåligt, det kan rentav vara bra när vi behöver vara kraftfulla, starka och modiga. Däremot gör en konstant ström av stresspåslag att vi blir uttröttade och att våra kognitiva förmågor försämras. Om vi lär oss att ta kontroll över både stort och smått genom att planera varje vecka kan vi prioritera vår tid bättre och på så sätt öka förutsättningarna för att hinna med det vi vill göra.

Våra kroppar överlever deadlines, 100 mejl om dagen och en fulltecknad kalender men detta är alarmpåslag som våra hjärnor tolkar som reella hot.
Under människans livstid har vi i majoritet levt som jägare och samlare. Under väldigt få år har vi levt i ett informationssamhälle och rent biologiskt ser vår hjärna likadan ut som den gjort under många tusen år. Då vi människor är byggda för överlevnad i en miljö med riktiga faror så har vi supersmarta lösningar i kroppen, till exempel signalsubstanser och hormoner som påverkar kroppen att agera på olika sätt. När vårt alarmsystem kickar igång ökar vår puls, vår vakenhet och blodtryck. Vi gör oss redo att springa eller slåss. När vi levde på savannen fick stresshormonerna lugna sig direkt när hotet var avvärjt eller så var vi helt enkelt döda. Idag dör vi inte av sånt som skapar alarmpåslaget. Vi överlever att ständigt finnas tillgängliga via telefonen, springa på möten, hämta och lämna men det är just sättet vi lever på idag som skapar ohälsa och ökad stress, för att hjärnan är i konstant larmberedskap.

Det gäller att ge sig själv förutsättningar för koncentration – först då kan vi verkligen koncentrera oss.
Bättre förutsättningar för koncentration får vi om vi uppmärksammar det som distraherar och ”tar bort” det. Bra exempel på distraktioner är notifikationer, möjligheten att kolla på mobilen etc. Våra smarta telefoner ger oss massor av dopamin och givet vårt belöningssystem med dopamin så är det svårt för oss att låta bli distraktioner, spännande nyheter och information. Genom att göra dig otillgänglig en stund kommer du märka att du koncentrerar dig bättre och på sätt ökar du din produktivitet. Våga gå offline, sätt mobilen på flight mode eller stör-ej funktion, meddela omvärlden att du är upptagen eller ska på ”möte” - fast mötet är med dig själv.

Ha alltid en plan för vad du ska göra under dina stunder av koncentration.
Tänk ut vad du ska ägna dig åt och gör en tydlig to-do-list. Ställ sedan klockan och kör järnet till 100 procent ostörd. Tyvärr är vi improduktiva stor del av våra dagar just för att vi hoppar så extremt mycket mellan koncentration och icke-koncentration vilket tröttar ut våra hjärnor. Genom att planera och medvetet prioritera din tid undviker du uppskjutande beteende och tendensen att hoppa runt mellan olika arbetsuppgifter. En veckoplanering behöver inte vara utstakad ner till minsta detalj, det handlar snarare om att prioritera in luft och ge dig själv utrymme.               


Vill du lära dig nya beteenden som kommer hjälpa dig att prioritera på ett bättre sätt? Med hjälp från Beminded kommer du kunna frigöra uppemot en timme om dagen att använda till utveckling, återhämtning och förbättring. 

Ett effektivt sätt för er som företag att frigöra mer tid är att ta hjälp med rekryteringsprocessen. Att leta fram de bästa kandidaterna kräver både tid och engagemang vilket innebär mindre tid för er core business. Vi på Studentwork vet var kandidaterna finns och våra rekryterare ser till att matcha rätt kandidat med ert företag. 

Läs mer om vår rekrytering här!

Läs om hur Learn & Hire kan frigöra mer tid för dig som chef här! 

 

Ett urval av våra lediga tjänster

Company logo

Modell till Stadium i Norrköping!

Media PR / Norrköping

Stadium är en av Europas största sportkedjor och vill inspirera samt ge fler människor möjligheten till ett aktivt liv. Stadiums grundstenar är energi, mod och team spirit vilka tillsammans med alla medarbetares passion och tävlingsanda har hjälpt företaget på sin tillväxtresa. Till Norrköping söker nu Stadium modeller som kan jobba extra vid behov. Stadium jobbar utifrån olika mått och storlekar och mer information ges om dessa vid intervjutillfälle.

Läs mer och ansök
Company logo

Säljare

Bank och finans / Stockholm

Arval AB är ett internationellt och spännande företag inom bil- och leasingbranschen som erbjuder företag opertionell- och fullserviceleasing. De har 6400 anställda i hela världen och deras Sverigekontor är i Danderyd där de sitter i fina lokaler nära Mörby centrum. Arval söker nu dig som är redo för nya utmaningar som Acqusition Executive. Låter det som rätt tjänst för dig? Ansök gärna redan idag då vi tillämpar löpande urval!

Läs mer och ansök
Company logo

Försäljningsadministratör

Administration / Göteborg

Din bil är ett helägt dotterbolag till Porsche Holding och representerar varumärkena Volkswagen, Volkswagen Transportbilar, Skoda, Audi, Seat och Porsche. Företaget består av totalt 45 anläggningar och ca 2 100 medarbetare. Din bil är uppdelade på tre områden; Stockholm, Göteborg och Syd. Just nu söker Din bil i Göteborg, försäljningsadministratör att stärka upp teamet med. Tjänsten är på heltid med start omgående eller så snart som möjligt. I rollen kommer du få möjlighet att arbeta på en mindre avdelning i en större organisation. Du kommer arbeta med kunniga och lösningsorienterade kollegor och få ta stort eget ansvar. Låter detta som en roll för dig? Vi på Studentwork arbetar med löpande urval och ser fram emot din ansökan redan idag!

Läs mer och ansök
Company logo

Orderplanerare på heltid

Administration / Göteborg

Aros electronics provides solutions for motors and drives. We develop and produce totally integrated electronic solutions, from design to finished product, for customer unique industrial and vehicle applications. Vi söker nu för Aros Electronics räkning efter en orderplanerare som kan börja omgående. Tjänsten är på heltid och kontoret är beläget i Mölndal. Vi arbetar med ett löpande urval vilket innebär att rollen kan komma att tillsättas innan sista ansökningsdag. Varmt välkommen med din ansökan redan idag!

Läs mer och ansök
Company logo

Ordermottagare till Zander & Ingeström i Täby

Administration / Stockholm

Zander & Ingeström är ett av de ledande företagen inom pump- och värmeteknik. De strävar alltid efter att vara ditt bästa alternativ vid val av produkter och processer.

Läs mer och ansök
Company logo

Deltidsarbete som orderplockare!

Logistik / Stockholm

Vi söker dig som vill arbeta deltid som orderplockare i Stockholm. Inledningsvis kommer detta att vara ett konsultuppdrag på 3 månader via oss på Studentwork men finns stora chanser till förlängning i uppdraget.

Läs mer och ansök
Company logo

Jr Compositor

IT och Telecom / Göteborg

RapidImages is a digital company focusing on visual digitalization and has been a pioneer in the shift from traditional photo to 3D production. Our projects are creative and exciting for market leading companies around the world and across a variety of industries. The company is currently expanding and is located in the cultural- and industrial significant building Sockerbruket in Göteborg. In 2005 we started as a young tech company – during the years we quickly became a pioneer in replacing traditional photo and film production with innovative 3D based technology and scalable creativity. Today we're a one-stop shop for data driven digitalisation of touchpoints across the customer journey - everyday, we combine creativity, technology and smart ideas to create the best possible product experience for people around the globe. Rapid Images has about 90 brilliant talents located in Gothenburg, Åmål, Malmö and Stockholm.

Läs mer och ansök
Company logo

Kundservicemedarbetare

IT och Telecom / Norrköping

Telia är en nordisk teleoperatör. Telia Sverige har cirka 6000 duktiga kollegor som möter miljontals kunder varje dag i världens mest uppkopplade länder. Telia är knutpunkten i det digitala ekosystemet som gör det möjligt för människor, företag och samhällen att få tillgång till allt som är viktigt för dem, på deras villkor, dygnet runt – året om. Är du en prestigelös person med ett stort intresse för försäljning, kundsamtal och service? Vill du vara med och bidra till Telias framgångar? I rollen som kundservicemedarbetare får du chansen att göra just det, och samtidigt ha ett väldigt roligt och utvecklande jobb. Sök redan idag!

Läs mer och ansök
Visa alla jobb

Skicka ett meddelande till oss!

Vi ser fram emot att höra från dig.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jobbsökande? Prenumerera på vårt Graduates Nyhetsbrev för att ta del av tips och artiklar som kan vara till hjälp för ditt jobbsökande. Dessutom får du våra lediga tjänster direkt till din mejl! Företag? Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna kring rekrytering och personaluthyrning med vårt B2B Nyhetsbrev.

Namn:*
E-post:*
Välj vilket nyhetsbrev du vill prenumerera på:*
För företag
För jobbsökare