• For applicants
  • For businesses

SÅ MINSKAR DU STRESS OCH FÅR MER TID ÖVER I VARDAGEN

Publicerad den 13 november 2019

Känner du igen känslan av att tiden aldrig riktigt räcker till? Vi har aldrig haft bättre förutsättningar för att vara produktiva och välmående, ändå ökar stressrelaterade sjukdomar varje år. Vi har pratat med en expert på området stressfri produktivitet, Anna Bojlert, som betonar vikten av planering och att medvetandegöra vart tiden tar vägen.

Känslan av att inte ha kontroll är den vanligaste stressfaktorn, oavsett om det rör en överfull inkorg, för många möten eller något privat.
Stress behöver inte nödvändigtvis vara något dåligt, det kan rentav vara bra när vi behöver vara kraftfulla, starka och modiga. Däremot gör en konstant ström av stresspåslag att vi blir uttröttade och att våra kognitiva förmågor försämras. Om vi lär oss att ta kontroll över både stort och smått genom att planera varje vecka kan vi prioritera vår tid bättre och på så sätt öka förutsättningarna för att hinna med det vi vill göra.

Våra kroppar överlever deadlines, 100 mejl om dagen och en fulltecknad kalender men detta är alarmpåslag som våra hjärnor tolkar som reella hot.
Under människans livstid har vi i majoritet levt som jägare och samlare. Under väldigt få år har vi levt i ett informationssamhälle och rent biologiskt ser vår hjärna likadan ut som den gjort under många tusen år. Då vi människor är byggda för överlevnad i en miljö med riktiga faror så har vi supersmarta lösningar i kroppen, till exempel signalsubstanser och hormoner som påverkar kroppen att agera på olika sätt. När vårt alarmsystem kickar igång ökar vår puls, vår vakenhet och blodtryck. Vi gör oss redo att springa eller slåss. När vi levde på savannen fick stresshormonerna lugna sig direkt när hotet var avvärjt eller så var vi helt enkelt döda. Idag dör vi inte av sånt som skapar alarmpåslaget. Vi överlever att ständigt finnas tillgängliga via telefonen, springa på möten, hämta och lämna men det är just sättet vi lever på idag som skapar ohälsa och ökad stress, för att hjärnan är i konstant larmberedskap.

Det gäller att ge sig själv förutsättningar för koncentration – först då kan vi verkligen koncentrera oss.
Bättre förutsättningar för koncentration får vi om vi uppmärksammar det som distraherar och ”tar bort” det. Bra exempel på distraktioner är notifikationer, möjligheten att kolla på mobilen etc. Våra smarta telefoner ger oss massor av dopamin och givet vårt belöningssystem med dopamin så är det svårt för oss att låta bli distraktioner, spännande nyheter och information. Genom att göra dig otillgänglig en stund kommer du märka att du koncentrerar dig bättre och på sätt ökar du din produktivitet. Våga gå offline, sätt mobilen på flight mode eller stör-ej funktion, meddela omvärlden att du är upptagen eller ska på ”möte” - fast mötet är med dig själv.

Ha alltid en plan för vad du ska göra under dina stunder av koncentration.
Tänk ut vad du ska ägna dig åt och gör en tydlig to-do-list. Ställ sedan klockan och kör järnet till 100 procent ostörd. Tyvärr är vi improduktiva stor del av våra dagar just för att vi hoppar så extremt mycket mellan koncentration och icke-koncentration vilket tröttar ut våra hjärnor. Genom att planera och medvetet prioritera din tid undviker du uppskjutande beteende och tendensen att hoppa runt mellan olika arbetsuppgifter. En veckoplanering behöver inte vara utstakad ner till minsta detalj, det handlar snarare om att prioritera in luft och ge dig själv utrymme.               


Vill du lära dig nya beteenden som kommer hjälpa dig att prioritera på ett bättre sätt? Med hjälp från Beminded kommer du kunna frigöra uppemot en timme om dagen att använda till utveckling, återhämtning och förbättring. 

Ett effektivt sätt för er som företag att frigöra mer tid är att ta hjälp med rekryteringsprocessen. Att leta fram de bästa kandidaterna kräver både tid och engagemang vilket innebär mindre tid för er core business. Vi på Studentwork vet var kandidaterna finns och våra rekryterare ser till att matcha rätt kandidat med ert företag. 

Läs mer om vår rekrytering här!

Läs om hur Learn & Hire kan frigöra mer tid för dig som chef här! 

 

Ett urval av våra lediga tjänster

Company logo

Ingenjör

Teknik / Stockholm

Ellevio är ett av Sveriges största elnätsföretag med 490 medarbetare i Stockholm och Karlstad. Våra värderingar pålitlighet, engagemang och utveckling styr allt vi gör. Genom långsiktiga satsningar och nya innovativa lösningar möjliggör vi energiomställningen och att Sveriges klimatmål kan uppnås. Med en pålitlig och stabil eldistribution skapar vi förutsättningar för att lamporna i hemmen lyser, att kylskåp och rulltrappor fungerar och att företag kan producera sina varor – 365 dagar om året, dygnet runt. Vi förbättrar därigenom livskvaliteten i nära 960 000 hem och företag och för samhället i stort. För Ellevios räkning söker Studentwork nu en ytterligare konsult för att stärka upp deras avräkningsavdelning.

Läs mer och ansök
Company logo

Innesäljare till Stafjsö Valves!

Försäljning och Marknadsföring / Nyköping

Stafsjö Valves utvecklar, tillverkar och säljer högpresterande avstängningsventiler inom flertalet industrier och branscher. Företaget grundades 1666 och jobbar globalt mot ett 40-tal länder med slutkunder inom bland annat papper & massaframställning och gruvindustri. Stafsjö Valves omsätter idag ca 200 MSEK med gedigna tillväxtambitioner. Vill du också vara med på Stafsjö Valves utvecklingsresa och bli en del av deras team? Sök då tjänsten som innesäljare redan idag. Vi använder oss av ett löpande urval.

Läs mer och ansök
Company logo

Technical Customer Support

Försäljning och Marknadsföring / Jönköping

Till vår kunds räkning söker vi just nu en technical customer support!

Läs mer och ansök
Company logo

Kundansvarig / Ekonomi

Bank och finans / Kista

SevenDay Bank AB är ett av Finansinspektionen auktoriserat kreditmarknadsbolag med cirka 70 000 kunder. Bolaget ägs av den nordiska konsumentbanken Ekspres Bank. Deras affärsidé är att erbjuda enkla, prisvärda och lättillgängliga lån- och sparprodukter till konsumenter. Till deras kontor i norra Stockholm söker vi nu två nya kollegor till en tjänst som kundansvarig. Rollen passar dig som har utbildning inom eller stort intresse för ekonomi och som trivs i en social och administrativ roll. Är du den vi söker?

Läs mer och ansök
Company logo

Fordonsförare Spärrfärd

Logistik / Göteborg

Atritec är ett expansivt entreprenörsdrivet mätteknikbolag med bred erfarenhet inom både samhällsbyggnad och automation. På Atritec drivs vi av att effektivisera byggindustrin genom förbättrade processer och utveckling av digitala tjänster. Gemensamt för oss är ett stort passionerat intresse för teknik och utveckling. Hos oss får du möjligheten att jobba i ett tight team av drivna och duktiga specialister. Bolaget består idag av två delar, en tjänste-del bestående av mätteknikkonsulter, samt en teknik-del med utveckling.

Läs mer och ansök
Company logo

Ekonomiassistent student

Ekonomi / Stockholm

D&E Bearings är ett familjeägt och ägarstyrt bolag bildat 1966 som erbjuder ett av marknadens bredaste och mest välsorterade sortiment av glidlager, rullager, ledlager och tillhörande lagerprodukter. Dem har svenska rötter och finns förutom i Sverige även i Finland samt har återförsäljare i Polen. Just nu söker D&E Bearings en student som vill arbeta som ekonomiassistent till deras kontor beläget i Tumba! Vill du vara en del av ett härligt och familjärt team och få relevant erfarenhet till din utbildning? Då är detta tjänsten för dig! Välkommen med din ansökan redan idag!

Läs mer och ansök
Company logo

Administratör på heltid med omgående start

Administration / Malmö

Läs mer och ansök
Company logo

Teknisk orderadministratör

Försäljning och Marknadsföring / Kalmar

Till vår kunds räkning söker vi just nu en teknisk orderadministratör till Kalmar!

Läs mer och ansök
Visa alla jobb

Skicka ett meddelande till oss!

Vi ser fram emot att höra från dig.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jobbsökande? Prenumerera på vårt Graduates Nyhetsbrev för att ta del av tips och artiklar som kan vara till hjälp för ditt jobbsökande. Dessutom får du våra lediga tjänster direkt till din mejl! Företag? Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna kring rekrytering och personaluthyrning med vårt B2B Nyhetsbrev.

Namn:*
E-post:*
Välj vilket nyhetsbrev du vill prenumerera på:*
För företag
För jobbsökare