• For applicants

HUR SER LIVET UT EFTER EXAMEN?

Publicerad den 24 januari 2020

Livet efter studenttiden kan kännas tuff. Efter flera år av plugg, festande och kåraktiviteter tvingas du möta den hårda sanningen: så snart du tar examen kommer din trygga studentbubbla spricka. I och med det faller bitar av ditt sociala liv bort och nu förväntas du ta klivet ut på den något skrämmande arbetsmarknaden. Motstånd så som arbetslöshet, osäkerhet och brist på vägledning kan drabba dig när du är klar med dina studier. Vad kan du göra åt det?

Testa dig fram

Trots att du står där med ett fräscht examensbevis i handen, så kan det fortfarande finnas en osäkerhet kring vad du faktiskt vill göra nu när du är färdig. Testa dig fram! Tänk på att ingenting är skrivet i sten bara för att du är färdig med studierna, det är nu när du börjar jobba som du verkligen får en känsla för vad du vill hålla på med. Du kan söka en praktik, åka utomlands, ta frilansuppdrag, möjligheterna är oändliga!

Läs en påbyggnadskurs

Vill du ut och jobba direkt eller vill du läsa någon kompetenshöjande kurs? Inom vissa branscher är en masterexamen ett måste. Men även om din drömarbetsplats inte kräver någon masterexamen, kan du genom att läsa en påbyggnadskurs öka dina chanser att få anställning. Du kan också jobba deltid medan du höjer din kompetens. Läser du en kurs på minst femton procent får du dessutom bo kvar i din studentbostad, och då bostadsbristen är ett av de problem som nyexaminerade studenter brottas med, kan det vara en god idé!

Utöka ditt kontaktnät

Vi får ju alltid höra att det viktigaste och bästa sättet att hitta ett nytt jobb är att ha bra kontakter. Att ha ett korrekt utformat CV är viktigt, men i slutändan handlar det om vem du känner. I idealfallet har du börjat ”nätverka” redan under din studietid, men det är aldrig för sent att börja. Det finns många vägar att gå om du vill göra dig synlig på arbetsmarknaden. Att göra volontärarbete kan vara ett bra sätt att både skapa nya kontakter och få en fot in i branschen. Ideella organisationer har ofta nära samarbete med olika företag och andra sponsorer som gärna håller föreläsningar och berättar om sin verksamhet.  

Ut med det gamla, in med det nya

Det kan vara svårt att anpassa sig till livet efter studierna, inte minst socialt. Många väljer att flytta från studentstaden för att börja jobba någon annanstans eller för att flytta tillbaka till sin hemstad. Man vill ju gärna  behålla sina gamla kontakter och fortsätta träffa sina gamla kompisar, men det kan vara svårt. Men vi tror på er, ni kan lyckas med det! Det är bra att kunna hålla fast vid gamla bekantskaper men nästan ännu viktigare är att skapa nya vänskaper. Väljer du att bo kvar i din studentstad kan frestelsen att festa vidare med studenterna vara kännas stark. Vad sägs om att skippa studentfesten och gå på afterwork med dina nya kollegor istället?

 

Artikeln är skriven av Amanda på StudentJob.se, en jobbportal som riktar sig särskilt mot studenter och young professionals. Där kan du bland annat läsa fler tips och råd inför ditt yrkesliv, eller kolla in deras lediga jobb i hela Sverige!

 

Är du på väg ut i arbetslivet?

Karriärmöjligheter för dig som vill bli konsult

Ett urval av våra lediga tjänster

Company logo

Ingenjör till fordonsindustrin

Teknik / Göteborg

Vår kund i denna rekryteringsprocess är ett väletablerat teknikkonsultbolag med huvudkontor i Göteborg. De är verksamma inom flera spännande områden som UX & Service Design, Embedded Systems, Green Tech och Electro Mobility. Deras kundbas utgörs av stora och välkända företag som fokuserar på avancerad och modern teknik. Vår kund lägger stor vikt vid den personliga utvecklingen hos deras medarbetare. Vi söker därför dig som vill växa långsiktigt tillsammans med dem.

Läs mer och ansök
Company logo

Elkonstruktör

Teknik / Norrköping

Sweco planerar och utformar framtidens samhällen och städer. De levererar kvalificerade tekniska konsulttjänster inom teknik, miljö och arkitektur. I Sverige erbjuder de ett brett utbud av tjänster inom arkitektur, byggkonstruktion, installation, infrastruktur, vatten & miljö, projektledning, energisystem, IT för samhällsutveckling och industri. Resultatet av det arbete Sweco gör blir hållbara byggnader, effektiv infrastruktur och tillgång till el och rent vatten.

Läs mer och ansök
Company logo

Junior Software Engineer

IT och Telecom / Stockholm

Do you have a great interest in programming and new technology? Do you have a Bachelor´s or Master´s degree within Computer science or similar? Do you have been involved in open-source communities and have exciting projects to show? IOPSYS are now looking for 2-3 Junior Software Engineers to their office in Skärholmen. IOPSYS develops iopsysWrt, an OpenWrt based enterprise software platform for Residential Gateways and WiFi Extenders. iopsysWrt provides its consumers a hardware independent, modular and secure system with a comprehensive application and service development framework enabling its consumers focus on building innovative services. IOPSYS embraces open-source and contributes code to other open-source projects which enables IOPSYS developers get recognition for their work not only at IOPSYS but also in the wider community. Does this sound interesting? We are looking forward to receiving your application today!

Läs mer och ansök
Company logo

Administrativt projektstöd

Administration / Växjö

Vår kund är ett globalt företag som arbetar med innovativa lösningar för intelligent infrastruktur, hållbar energiteknik, effektiv produktion samt hälso- och sjukvård genom elektrifiering, automation och digitalisering. Vår kund har ca 4 500 medarbetare på ett 40-tal orter runt om i Sverige. Till vår kunds kontor i Växjö söker vi nu ett administrativt projektstöd för start omgående.

Läs mer och ansök
Company logo

Kundtjänst

Bank och finans / Kista

Vi söker en kundtjänstmedarbetare för ett konsultuppdrag på 12 månader till vår globala kund med kontor i Kista.

Läs mer och ansök
Company logo

Kontraktsadministratör till Boliden i Stockholm

Administration / Stockholm

Boliden AB är ett metallföretag med rötterna i Bolidengruvan, i Boliden i norra Västerbotten. Bolidens verksamhet är inriktad på de första stegen i förädlingskedjan som är prospektering, gruvbrytning och anrikning, smältning, raffinering samt återvinning. För deras räkning söker vi nu en kontraktsadministratör med start i mars 2020. Detta är en tillsvidareanställning med inledande provanställningsperiod.

Läs mer och ansök
Company logo

Retuschör

Media PR / Norrköping

Stadium är en av Europas största sportkedjor och vill inspirera samt ge fler människor möjligheten till ett aktivt liv. Stadiums grundstenar är energi, mod och team spirit vilka tillsammans med alla medarbetares passion och tävlingsanda har hjälpt företaget på sin tillväxtresa. Till sitt servicekontor i Norrköping har Stadium nu ett nytt behov av en retuschör för extrajobb med start omgående.

Läs mer och ansök
Company logo

Marknadsföring extrajobb / foto / grafisk design

Media PR / Stockholm

Bonava är en ledande bostadsutvecklare i norra Europa. Bonava har skapat hem och grannskap sedan 1930-talet. Bonava har 2 000 anställda med verksamhet i Sverige, Tyskland, Finland, Danmark, Norge, St Petersburg, Estland och Lettland och en omsättning på 14,5 miljarder kronor år 2017. Bonava är noterat på Nasdaq Stockholm.

Läs mer och ansök
Visa alla jobb

Skicka ett meddelande till oss!

Vi ser fram emot att höra från dig.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jobbsökande? Prenumerera på vårt Graduates Nyhetsbrev för att ta del av tips och artiklar som kan vara till hjälp för ditt jobbsökande. Dessutom får du våra lediga tjänster direkt till din mejl! Företag? Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna kring rekrytering och personaluthyrning med vårt B2B Nyhetsbrev.

Namn:*
E-post:*
Välj vilket nyhetsbrev du vill prenumerera på:*
För företag
För jobbsökare