• For applicants

HUR SER LIVET UT EFTER EXAMEN?

Publicerad den 25 mars 2020

Livet efter studenttiden kan kännas tuff. Efter flera år av plugg, festande och kåraktiviteter tvingas du möta den hårda sanningen: så snart du tar examen kommer din trygga studentbubbla spricka. I och med det faller bitar av ditt sociala liv bort och nu förväntas du ta klivet ut på den något skrämmande arbetsmarknaden. Motstånd så som arbetslöshet, osäkerhet och brist på vägledning kan drabba dig när du är klar med dina studier. Vad kan du göra åt det?

Testa dig fram

Trots att du står där med ett fräscht examensbevis i handen, så kan det fortfarande finnas en osäkerhet kring vad du faktiskt vill göra nu när du är färdig. Testa dig fram! Tänk på att ingenting är skrivet i sten bara för att du är färdig med studierna, det är nu när du börjar jobba som du verkligen får en känsla för vad du vill hålla på med. Du kan söka en praktik, åka utomlands, ta frilansuppdrag, möjligheterna är oändliga!

Läs en påbyggnadskurs

Vill du ut och jobba direkt eller vill du läsa någon kompetenshöjande kurs? Inom vissa branscher är en masterexamen ett måste. Men även om din drömarbetsplats inte kräver någon masterexamen, kan du genom att läsa en påbyggnadskurs öka dina chanser att få anställning. Du kan också jobba deltid medan du höjer din kompetens. Läser du en kurs på minst femton procent får du dessutom bo kvar i din studentbostad, och då bostadsbristen är ett av de problem som nyexaminerade studenter brottas med, kan det vara en god idé!

Utöka ditt kontaktnät

Vi får ju alltid höra att det viktigaste och bästa sättet att hitta ett nytt jobb är att ha bra kontakter. Att ha ett korrekt utformat CV är viktigt, men i slutändan handlar det om vem du känner. I idealfallet har du börjat ”nätverka” redan under din studietid, men det är aldrig för sent att börja. Det finns många vägar att gå om du vill göra dig synlig på arbetsmarknaden. Att göra volontärarbete kan vara ett bra sätt att både skapa nya kontakter och få en fot in i branschen. Ideella organisationer har ofta nära samarbete med olika företag och andra sponsorer som gärna håller föreläsningar och berättar om sin verksamhet.  

Ut med det gamla, in med det nya

Det kan vara svårt att anpassa sig till livet efter studierna, inte minst socialt. Många väljer att flytta från studentstaden för att börja jobba någon annanstans eller för att flytta tillbaka till sin hemstad. Man vill ju gärna  behålla sina gamla kontakter och fortsätta träffa sina gamla kompisar, men det kan vara svårt. Men vi tror på er, ni kan lyckas med det! Det är bra att kunna hålla fast vid gamla bekantskaper men nästan ännu viktigare är att skapa nya vänskaper. Väljer du att bo kvar i din studentstad kan frestelsen att festa vidare med studenterna vara kännas stark. Vad sägs om att skippa studentfesten och gå på afterwork med dina nya kollegor istället?

 

Artikeln är skriven av Amanda på StudentJob.se, en jobbportal som riktar sig särskilt mot studenter och young professionals. Där kan du bland annat läsa fler tips och råd inför ditt yrkesliv, eller kolla in deras lediga jobb i hela Sverige!

 

Är du på väg ut i arbetslivet?

Karriärmöjligheter för dig som vill bli konsult

Ett urval av våra lediga tjänster

Company logo

Modell till Stadium i Norrköping!

Media PR / Norrköping

Stadium är en av Europas största sportkedjor och vill inspirera samt ge fler människor möjligheten till ett aktivt liv. Stadiums grundstenar är energi, mod och team spirit vilka tillsammans med alla medarbetares passion och tävlingsanda har hjälpt företaget på sin tillväxtresa. Till Norrköping söker nu Stadium modeller som kan jobba extra vid behov. Stadium jobbar utifrån olika mått och storlekar och mer information ges om dessa vid intervjutillfälle.

Läs mer och ansök
Company logo

Säljare

Bank och finans / Stockholm

Arval AB är ett internationellt och spännande företag inom bil- och leasingbranschen som erbjuder företag opertionell- och fullserviceleasing. De har 6400 anställda i hela världen och deras Sverigekontor är i Danderyd där de sitter i fina lokaler nära Mörby centrum. Arval söker nu dig som är redo för nya utmaningar som Acqusition Executive. Låter det som rätt tjänst för dig? Ansök gärna redan idag då vi tillämpar löpande urval!

Läs mer och ansök
Company logo

Försäljningsadministratör

Administration / Göteborg

Din bil är ett helägt dotterbolag till Porsche Holding och representerar varumärkena Volkswagen, Volkswagen Transportbilar, Skoda, Audi, Seat och Porsche. Företaget består av totalt 45 anläggningar och ca 2 100 medarbetare. Din bil är uppdelade på tre områden; Stockholm, Göteborg och Syd. Just nu söker Din bil i Göteborg, försäljningsadministratör att stärka upp teamet med. Tjänsten är på heltid med start omgående eller så snart som möjligt. I rollen kommer du få möjlighet att arbeta på en mindre avdelning i en större organisation. Du kommer arbeta med kunniga och lösningsorienterade kollegor och få ta stort eget ansvar. Låter detta som en roll för dig? Vi på Studentwork arbetar med löpande urval och ser fram emot din ansökan redan idag!

Läs mer och ansök
Company logo

Orderplanerare på heltid

Administration / Göteborg

Aros electronics provides solutions for motors and drives. We develop and produce totally integrated electronic solutions, from design to finished product, for customer unique industrial and vehicle applications. Vi söker nu för Aros Electronics räkning efter en orderplanerare som kan börja omgående. Tjänsten är på heltid och kontoret är beläget i Mölndal. Vi arbetar med ett löpande urval vilket innebär att rollen kan komma att tillsättas innan sista ansökningsdag. Varmt välkommen med din ansökan redan idag!

Läs mer och ansök
Company logo

Ordermottagare till Zander & Ingeström i Täby

Administration / Stockholm

Zander & Ingeström är ett av de ledande företagen inom pump- och värmeteknik. De strävar alltid efter att vara ditt bästa alternativ vid val av produkter och processer.

Läs mer och ansök
Company logo

Deltidsarbete som orderplockare!

Logistik / Stockholm

Vi söker dig som vill arbeta deltid som orderplockare i Stockholm. Inledningsvis kommer detta att vara ett konsultuppdrag på 3 månader via oss på Studentwork men finns stora chanser till förlängning i uppdraget.

Läs mer och ansök
Company logo

Jr Compositor

IT och Telecom / Göteborg

RapidImages is a digital company focusing on visual digitalization and has been a pioneer in the shift from traditional photo to 3D production. Our projects are creative and exciting for market leading companies around the world and across a variety of industries. The company is currently expanding and is located in the cultural- and industrial significant building Sockerbruket in Göteborg. In 2005 we started as a young tech company – during the years we quickly became a pioneer in replacing traditional photo and film production with innovative 3D based technology and scalable creativity. Today we're a one-stop shop for data driven digitalisation of touchpoints across the customer journey - everyday, we combine creativity, technology and smart ideas to create the best possible product experience for people around the globe. Rapid Images has about 90 brilliant talents located in Gothenburg, Åmål, Malmö and Stockholm.

Läs mer och ansök
Company logo

Kundservicemedarbetare

IT och Telecom / Norrköping

Telia är en nordisk teleoperatör. Telia Sverige har cirka 6000 duktiga kollegor som möter miljontals kunder varje dag i världens mest uppkopplade länder. Telia är knutpunkten i det digitala ekosystemet som gör det möjligt för människor, företag och samhällen att få tillgång till allt som är viktigt för dem, på deras villkor, dygnet runt – året om. Är du en prestigelös person med ett stort intresse för försäljning, kundsamtal och service? Vill du vara med och bidra till Telias framgångar? I rollen som kundservicemedarbetare får du chansen att göra just det, och samtidigt ha ett väldigt roligt och utvecklande jobb. Sök redan idag!

Läs mer och ansök
Visa alla jobb

Skicka ett meddelande till oss!

Vi ser fram emot att höra från dig.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jobbsökande? Prenumerera på vårt Graduates Nyhetsbrev för att ta del av tips och artiklar som kan vara till hjälp för ditt jobbsökande. Dessutom får du våra lediga tjänster direkt till din mejl! Företag? Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna kring rekrytering och personaluthyrning med vårt B2B Nyhetsbrev.

Namn:*
E-post:*
Välj vilket nyhetsbrev du vill prenumerera på:*
För företag
För jobbsökare