FICK DU INTE JOBBET?

Publicerad den 25 mars 2020

Att bli avvisad är alltid svårt, i synnerhet när det kommer till arbetssökandet. Det är en lång och utmattande process att försöka hitta ett jobb, och det tär rejält på självförtroendet att få höra att man inte är rätt kandidat för tjänsten. Nyckeln till framgång är att inte bryta ihop totalt, gå vidare och söka ett annat jobb. Men hur lyckas man med det egentligen? Här kommer lite handfasta tips för hur du på bästa sätt kan hantera ett avslag.

Förberedelse är A och O
Det gör alltid ont att få höra att man inte duger eller att de valt att gå vidare med andra kandidater. Det enda sättet att hantera detta med värdigheten i behåll är faktiskt att förbereda sig på att man kanske inte får jobbet. Detta betyder naturligtvis inte att du ska gå in med dåligt självförtroende och tro att du kommer få avslag på alla dina jobbansökningar. Nej, det innebär att du ska hantera dina förhoppningar innan du söker. Att tänka att någonting skulle vara det perfekta jobbet för dig kommer bara att göra ett eventuellt avslag ännu svårare att hantera. Sök också till flera jobb för att veta att du har olika alternativ och flera möjligheter till anställning om du skulle bli nekad ditt förstahandsval.

Lär dig av upplevelsen
Oavsett vad så har du säkert lärt dig någonting från ansökningsprocessen och genom jobbintervjun. Sätt dig ner och fundera på vad du tagit med dig från just denna upplevelse, och hantera de negativa känslorna du fått av avslaget genom detta. Fokusera på de positiva lärdomarna som du kan ta med dig i den fortsatta jobbsökningen. Kanske kände du att du svarade riktigt snyggt på frågan om var du ser dig själv om fem år? Eller så insåg du i efterhand att du klätt dig helt fel inför intervjun, och att det kanske var därför de fått ett sämre intryck av dig? Oavsett vad så är detta någonting du kan lära dig av och använda till din fördel i fortsättningen. Och kom ihåg att du inte är ensam i din upplevelse. För varje person som anställs är det alltid ett större antal som får ett avslag. Ju snabbare du accepterar detta faktum desto snabbare kan du komma över nederlaget och fokusera på nästa steg i jakten på drömjobbet.

Be om feedback
Detta hör till den föregående punkten, gör avslaget till en erfarenhet att lära sig av! Kanske har du svårt att komma på någonting själv och då kan du alltid höra av dig till rekryteraren för att be om konstruktiv feedback. Jag förstår att det kan kännas konstigt att be om återkoppling som förmodligen inte kommer vara särskilt smickrande, men du vet aldrig vilka anledningar rekryteraren hade för att neka dig. Kanske var du en jättebra kandidat, men så satt du och skruvade på dig nervöst vilket gjorde personalen galen? Eller så hade du helt enkelt inte förberett dig tillräckligt mycket. Rekryteraren kanske inte tyckte att du passade in i företagskulturen? Oavsett anledningen så är det bra att veta, för på det viset vet du vad du ska jobba på till nästa gång! Och när du gjort det så har du tagit ett stort steg i att svälja din stolthet, då kan du alltid trösta dig själv med en klapp på axeln och ett paket glass. Det har du förtjänat!

Fortsätt försöka
Se varje bakslag som en utmaning att stärka din självkänsla och din förmåga att återhämta dig och hantera besvikelser. Att övervinna hinder i din karriärväg ökar trots allt dina chanser att hitta rätt yrke. Därför bör du vara konstruktiv och göra allt du kan för att lära dig av dina erfarenheter. När allt kommer omkring får vi alla ett avslag förr eller senare. Det viktigaste är vad du lär dig av dina erfarenheter!

Artikeln är skriven av Amanda på StudentJob.se, en jobbportal som riktar sig särskilt mot studenter och young professionals. Där kan du bland annat läsa fler tips och råd inför ditt yrkesliv, eller kolla in deras lediga jobb i hela Sverige!

Läs mer:
5 bästa tipsen för att söka jobb!
Så klär du dig inför intervjun

Ett urval av våra lediga tjänster

Company logo

Modell till Stadium i Norrköping!

Media PR / Norrköping

Stadium är en av Europas största sportkedjor och vill inspirera samt ge fler människor möjligheten till ett aktivt liv. Stadiums grundstenar är energi, mod och team spirit vilka tillsammans med alla medarbetares passion och tävlingsanda har hjälpt företaget på sin tillväxtresa. Till Norrköping söker nu Stadium modeller som kan jobba extra vid behov. Stadium jobbar utifrån olika mått och storlekar och mer information ges om dessa vid intervjutillfälle.

Läs mer och ansök
Company logo

Säljare

Bank och finans / Stockholm

Arval AB är ett internationellt och spännande företag inom bil- och leasingbranschen som erbjuder företag opertionell- och fullserviceleasing. De har 6400 anställda i hela världen och deras Sverigekontor är i Danderyd där de sitter i fina lokaler nära Mörby centrum. Arval söker nu dig som är redo för nya utmaningar som Acqusition Executive. Låter det som rätt tjänst för dig? Ansök gärna redan idag då vi tillämpar löpande urval!

Läs mer och ansök
Company logo

Försäljningsadministratör

Administration / Göteborg

Din bil är ett helägt dotterbolag till Porsche Holding och representerar varumärkena Volkswagen, Volkswagen Transportbilar, Skoda, Audi, Seat och Porsche. Företaget består av totalt 45 anläggningar och ca 2 100 medarbetare. Din bil är uppdelade på tre områden; Stockholm, Göteborg och Syd. Just nu söker Din bil i Göteborg, försäljningsadministratör att stärka upp teamet med. Tjänsten är på heltid med start omgående eller så snart som möjligt. I rollen kommer du få möjlighet att arbeta på en mindre avdelning i en större organisation. Du kommer arbeta med kunniga och lösningsorienterade kollegor och få ta stort eget ansvar. Låter detta som en roll för dig? Vi på Studentwork arbetar med löpande urval och ser fram emot din ansökan redan idag!

Läs mer och ansök
Company logo

Orderplanerare på heltid

Administration / Göteborg

Aros electronics provides solutions for motors and drives. We develop and produce totally integrated electronic solutions, from design to finished product, for customer unique industrial and vehicle applications. Vi söker nu för Aros Electronics räkning efter en orderplanerare som kan börja omgående. Tjänsten är på heltid och kontoret är beläget i Mölndal. Vi arbetar med ett löpande urval vilket innebär att rollen kan komma att tillsättas innan sista ansökningsdag. Varmt välkommen med din ansökan redan idag!

Läs mer och ansök
Company logo

Ordermottagare till Zander & Ingeström i Täby

Administration / Stockholm

Zander & Ingeström är ett av de ledande företagen inom pump- och värmeteknik. De strävar alltid efter att vara ditt bästa alternativ vid val av produkter och processer.

Läs mer och ansök
Company logo

Deltidsarbete som orderplockare!

Logistik / Stockholm

Vi söker dig som vill arbeta deltid som orderplockare i Stockholm. Inledningsvis kommer detta att vara ett konsultuppdrag på 3 månader via oss på Studentwork men finns stora chanser till förlängning i uppdraget.

Läs mer och ansök
Company logo

Jr Compositor

IT och Telecom / Göteborg

RapidImages is a digital company focusing on visual digitalization and has been a pioneer in the shift from traditional photo to 3D production. Our projects are creative and exciting for market leading companies around the world and across a variety of industries. The company is currently expanding and is located in the cultural- and industrial significant building Sockerbruket in Göteborg. In 2005 we started as a young tech company – during the years we quickly became a pioneer in replacing traditional photo and film production with innovative 3D based technology and scalable creativity. Today we're a one-stop shop for data driven digitalisation of touchpoints across the customer journey - everyday, we combine creativity, technology and smart ideas to create the best possible product experience for people around the globe. Rapid Images has about 90 brilliant talents located in Gothenburg, Åmål, Malmö and Stockholm.

Läs mer och ansök
Company logo

Kundservicemedarbetare

IT och Telecom / Norrköping

Telia är en nordisk teleoperatör. Telia Sverige har cirka 6000 duktiga kollegor som möter miljontals kunder varje dag i världens mest uppkopplade länder. Telia är knutpunkten i det digitala ekosystemet som gör det möjligt för människor, företag och samhällen att få tillgång till allt som är viktigt för dem, på deras villkor, dygnet runt – året om. Är du en prestigelös person med ett stort intresse för försäljning, kundsamtal och service? Vill du vara med och bidra till Telias framgångar? I rollen som kundservicemedarbetare får du chansen att göra just det, och samtidigt ha ett väldigt roligt och utvecklande jobb. Sök redan idag!

Läs mer och ansök
Visa alla jobb

Skicka ett meddelande till oss!

Vi ser fram emot att höra från dig.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jobbsökande? Prenumerera på vårt Graduates Nyhetsbrev för att ta del av tips och artiklar som kan vara till hjälp för ditt jobbsökande. Dessutom får du våra lediga tjänster direkt till din mejl! Företag? Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna kring rekrytering och personaluthyrning med vårt B2B Nyhetsbrev.

Namn:*
E-post:*
Välj vilket nyhetsbrev du vill prenumerera på:*
För företag
För jobbsökare