FICK DU INTE JOBBET?

Publicerad den 24 januari 2020

Att bli avvisad är alltid svårt, i synnerhet när det kommer till arbetssökandet. Det är en lång och utmattande process att försöka hitta ett jobb, och det tär rejält på självförtroendet att få höra att man inte är rätt kandidat för tjänsten. Nyckeln till framgång är att inte bryta ihop totalt, gå vidare och söka ett annat jobb. Men hur lyckas man med det egentligen? Här kommer lite handfasta tips för hur du på bästa sätt kan hantera ett avslag.

Förberedelse är A och O
Det gör alltid ont att få höra att man inte duger eller att de valt att gå vidare med andra kandidater. Det enda sättet att hantera detta med värdigheten i behåll är faktiskt att förbereda sig på att man kanske inte får jobbet. Detta betyder naturligtvis inte att du ska gå in med dåligt självförtroende och tro att du kommer få avslag på alla dina jobbansökningar. Nej, det innebär att du ska hantera dina förhoppningar innan du söker. Att tänka att någonting skulle vara det perfekta jobbet för dig kommer bara att göra ett eventuellt avslag ännu svårare att hantera. Sök också till flera jobb för att veta att du har olika alternativ och flera möjligheter till anställning om du skulle bli nekad ditt förstahandsval.

Lär dig av upplevelsen
Oavsett vad så har du säkert lärt dig någonting från ansökningsprocessen och genom jobbintervjun. Sätt dig ner och fundera på vad du tagit med dig från just denna upplevelse, och hantera de negativa känslorna du fått av avslaget genom detta. Fokusera på de positiva lärdomarna som du kan ta med dig i den fortsatta jobbsökningen. Kanske kände du att du svarade riktigt snyggt på frågan om var du ser dig själv om fem år? Eller så insåg du i efterhand att du klätt dig helt fel inför intervjun, och att det kanske var därför de fått ett sämre intryck av dig? Oavsett vad så är detta någonting du kan lära dig av och använda till din fördel i fortsättningen. Och kom ihåg att du inte är ensam i din upplevelse. För varje person som anställs är det alltid ett större antal som får ett avslag. Ju snabbare du accepterar detta faktum desto snabbare kan du komma över nederlaget och fokusera på nästa steg i jakten på drömjobbet.

Be om feedback
Detta hör till den föregående punkten, gör avslaget till en erfarenhet att lära sig av! Kanske har du svårt att komma på någonting själv och då kan du alltid höra av dig till rekryteraren för att be om konstruktiv feedback. Jag förstår att det kan kännas konstigt att be om återkoppling som förmodligen inte kommer vara särskilt smickrande, men du vet aldrig vilka anledningar rekryteraren hade för att neka dig. Kanske var du en jättebra kandidat, men så satt du och skruvade på dig nervöst vilket gjorde personalen galen? Eller så hade du helt enkelt inte förberett dig tillräckligt mycket. Rekryteraren kanske inte tyckte att du passade in i företagskulturen? Oavsett anledningen så är det bra att veta, för på det viset vet du vad du ska jobba på till nästa gång! Och när du gjort det så har du tagit ett stort steg i att svälja din stolthet, då kan du alltid trösta dig själv med en klapp på axeln och ett paket glass. Det har du förtjänat!

Fortsätt försöka
Se varje bakslag som en utmaning att stärka din självkänsla och din förmåga att återhämta dig och hantera besvikelser. Att övervinna hinder i din karriärväg ökar trots allt dina chanser att hitta rätt yrke. Därför bör du vara konstruktiv och göra allt du kan för att lära dig av dina erfarenheter. När allt kommer omkring får vi alla ett avslag förr eller senare. Det viktigaste är vad du lär dig av dina erfarenheter!

Artikeln är skriven av Amanda på StudentJob.se, en jobbportal som riktar sig särskilt mot studenter och young professionals. Där kan du bland annat läsa fler tips och råd inför ditt yrkesliv, eller kolla in deras lediga jobb i hela Sverige!

Läs mer:
5 bästa tipsen för att söka jobb!
Så klär du dig inför intervjun

Ett urval av våra lediga tjänster

Company logo

Kontraktsadministratör till Boliden i Stockholm

Administration / Stockholm

Boliden AB är ett metallföretag med rötterna i Bolidengruvan, i Boliden i norra Västerbotten. Bolidens verksamhet är inriktad på de första stegen i förädlingskedjan som är prospektering, gruvbrytning och anrikning, smältning, raffinering samt återvinning. För deras räkning söker vi nu en kontraktsadministratör med start i mars 2020. Detta är en tillsvidareanställning med inledande provanställningsperiod.

Läs mer och ansök
Company logo

Retuschör

Media PR / Norrköping

Stadium är en av Europas största sportkedjor och vill inspirera samt ge fler människor möjligheten till ett aktivt liv. Stadiums grundstenar är energi, mod och team spirit vilka tillsammans med alla medarbetares passion och tävlingsanda har hjälpt företaget på sin tillväxtresa. Till sitt servicekontor i Norrköping har Stadium nu ett nytt behov av en retuschör för extrajobb med start omgående.

Läs mer och ansök
Company logo

Marknadsföring extrajobb / foto / grafisk design

Media PR / Stockholm

Bonava är en ledande bostadsutvecklare i norra Europa. Bonava har skapat hem och grannskap sedan 1930-talet. Bonava har 2 000 anställda med verksamhet i Sverige, Tyskland, Finland, Danmark, Norge, St Petersburg, Estland och Lettland och en omsättning på 14,5 miljarder kronor år 2017. Bonava är noterat på Nasdaq Stockholm.

Läs mer och ansök
Company logo

Vi söker en junior nätutvecklare till Ellevio!

Teknik / Karlstad

Ellevio är ett av Sveriges största elnätsföretag med 450 medarbetare i Stockholm och Karlstad. Våra värderingar pålitlighet, engagemang och utveckling styr allt vi gör. Genom långsiktiga satsningar och nya innovativa lösningar möjliggör vi energiomställningen och att Sveriges klimatmål kan uppnås. Med en pålitlig och stabil eldistribution skapar vi förutsättningar för att lamporna i hemmen lyser, att kylskåp och rulltrappor fungerar och att företag kan producera sina varor – 365 dagar om året, dygnet runt. Vi förbättrar därigenom livskvaliteten i över 940 000 hem och företag och för samhället i stort. Till sitt kontor i Karlstad har nu Ellevio ett behov av en junior nätutvecklare för start under våren.

Läs mer och ansök
Company logo

Fastighetsskötare

Fastighet / Stockholm

Corem är ett fastighetsbolag som förvärvar, förvaltar och förädlar fastigheter i attraktiva logistikområden i Sverige samt Danmark. Det når dem genom att arbeta långsiktigt och vara en riktigt bra affärspartner till deras hyresgäster. Corem är noterat på Nasdaq Stockholm, Mid Cap med tre aktieslag, stamaktie av serie A, stamaktie av serie B samt preferensaktie.

Läs mer och ansök
Company logo

Systemadministratör/Linuxadministratör

IT och Telecom / Linköping

Med en tydlig vision, laganda och målet att tillhandahålla organisationer världen över med en flexibel och säker Linux-skrivbordslösning, är de nu redo att ta Cendio till nästa nivå! Cendio letar därför efter en kollega med tekniska färdigheter inom Linux som vill göra Cendios världsomspännande kunder ännu bättre! På Cendio får du möjlighet att arbeta med avancerad teknik, möta kompetenta kunder och hitta lösningar på utmanande problem. Cendio är stolta över vad de gör och älskar att leverera värde, vilket är en produkt som gör verklig skillnad för deras kunder, anställda och ägare. Som bolag och team arbetare de aktivt efter värdeorden; öppenhet, respekt, teamkänsla och ha roligt på jobbet. Cendio är övertygade om att framgångsfaktorn är att de tillsammans kontinuerligt arbetar med deras kultur och arbetsmiljö, både som individer och grupp. För Cendio är det viktigt att varje medarbetare har möjlighet till personlig utveckling, både professionellt och privat. Idag har Cendio 10 st anställda och har sitt kontor lättillgängligt i Mjärdevi, Linköping!

Läs mer och ansök
Company logo

Ekonom

Bank och finans / Kista

SevenDay Bank AB är ett av Finansinspektionen auktoriserat kreditmarknadsbolag med cirka 70 000 kunder. Bolaget ägs av den nordiska konsumentbanken Ekspres Bank. Deras affärsidé är att erbjuda enkla, prisvärda och lättillgängliga lån- och sparprodukter till konsumenter. Till deras kontor i norra Stockholm söker vi nu tre nya kollegor till en tjänst som kundansvarig. Två av rollerna är en rekrytering och den andra är ett vikariat på 12 månader. Rollen passar dig som har utbildning inom eller stort intresse för ekonomi och som trivs i en social och administrativ roll. Är du den vi söker? Sök redan idag!

Läs mer och ansök
Company logo

Norsktalande Marknadsundersökare

Försäljning och Marknadsföring / Göteborg

Vi söker nu för kunds räkning norsktalande marknadsundersökare för ett spännande uppdrag. Vår kund är väletablerade inom sin bransch och störst i Sverige på marknadsundersökningar. Är du en social och utåtriktad person kan du vara den vi söker!

Läs mer och ansök
Visa alla jobb

Skicka ett meddelande till oss!

Vi ser fram emot att höra från dig.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jobbsökande? Prenumerera på vårt Graduates Nyhetsbrev för att ta del av tips och artiklar som kan vara till hjälp för ditt jobbsökande. Dessutom får du våra lediga tjänster direkt till din mejl! Företag? Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna kring rekrytering och personaluthyrning med vårt B2B Nyhetsbrev.

Namn:*
E-post:*
Välj vilket nyhetsbrev du vill prenumerera på:*
För företag
För jobbsökare