FICK DU INTE JOBBET?

Publicerad den 13 november 2019

Att bli avvisad är alltid svårt, i synnerhet när det kommer till arbetssökandet. Det är en lång och utmattande process att försöka hitta ett jobb, och det tär rejält på självförtroendet att få höra att man inte är rätt kandidat för tjänsten. Nyckeln till framgång är att inte bryta ihop totalt, gå vidare och söka ett annat jobb. Men hur lyckas man med det egentligen? Här kommer lite handfasta tips för hur du på bästa sätt kan hantera ett avslag.

Förberedelse är A och O
Det gör alltid ont att få höra att man inte duger eller att de valt att gå vidare med andra kandidater. Det enda sättet att hantera detta med värdigheten i behåll är faktiskt att förbereda sig på att man kanske inte får jobbet. Detta betyder naturligtvis inte att du ska gå in med dåligt självförtroende och tro att du kommer få avslag på alla dina jobbansökningar. Nej, det innebär att du ska hantera dina förhoppningar innan du söker. Att tänka att någonting skulle vara det perfekta jobbet för dig kommer bara att göra ett eventuellt avslag ännu svårare att hantera. Sök också till flera jobb för att veta att du har olika alternativ och flera möjligheter till anställning om du skulle bli nekad ditt förstahandsval.

Lär dig av upplevelsen
Oavsett vad så har du säkert lärt dig någonting från ansökningsprocessen och genom jobbintervjun. Sätt dig ner och fundera på vad du tagit med dig från just denna upplevelse, och hantera de negativa känslorna du fått av avslaget genom detta. Fokusera på de positiva lärdomarna som du kan ta med dig i den fortsatta jobbsökningen. Kanske kände du att du svarade riktigt snyggt på frågan om var du ser dig själv om fem år? Eller så insåg du i efterhand att du klätt dig helt fel inför intervjun, och att det kanske var därför de fått ett sämre intryck av dig? Oavsett vad så är detta någonting du kan lära dig av och använda till din fördel i fortsättningen. Och kom ihåg att du inte är ensam i din upplevelse. För varje person som anställs är det alltid ett större antal som får ett avslag. Ju snabbare du accepterar detta faktum desto snabbare kan du komma över nederlaget och fokusera på nästa steg i jakten på drömjobbet.

Be om feedback
Detta hör till den föregående punkten, gör avslaget till en erfarenhet att lära sig av! Kanske har du svårt att komma på någonting själv och då kan du alltid höra av dig till rekryteraren för att be om konstruktiv feedback. Jag förstår att det kan kännas konstigt att be om återkoppling som förmodligen inte kommer vara särskilt smickrande, men du vet aldrig vilka anledningar rekryteraren hade för att neka dig. Kanske var du en jättebra kandidat, men så satt du och skruvade på dig nervöst vilket gjorde personalen galen? Eller så hade du helt enkelt inte förberett dig tillräckligt mycket. Rekryteraren kanske inte tyckte att du passade in i företagskulturen? Oavsett anledningen så är det bra att veta, för på det viset vet du vad du ska jobba på till nästa gång! Och när du gjort det så har du tagit ett stort steg i att svälja din stolthet, då kan du alltid trösta dig själv med en klapp på axeln och ett paket glass. Det har du förtjänat!

Fortsätt försöka
Se varje bakslag som en utmaning att stärka din självkänsla och din förmåga att återhämta dig och hantera besvikelser. Att övervinna hinder i din karriärväg ökar trots allt dina chanser att hitta rätt yrke. Därför bör du vara konstruktiv och göra allt du kan för att lära dig av dina erfarenheter. När allt kommer omkring får vi alla ett avslag förr eller senare. Det viktigaste är vad du lär dig av dina erfarenheter!

Artikeln är skriven av Amanda på StudentJob.se, en jobbportal som riktar sig särskilt mot studenter och young professionals. Där kan du bland annat läsa fler tips och råd inför ditt yrkesliv, eller kolla in deras lediga jobb i hela Sverige!

Läs mer:
5 bästa tipsen för att söka jobb!
Så klär du dig inför intervjun

Ett urval av våra lediga tjänster

Company logo

Ingenjör

Teknik / Stockholm

Ellevio är ett av Sveriges största elnätsföretag med 490 medarbetare i Stockholm och Karlstad. Våra värderingar pålitlighet, engagemang och utveckling styr allt vi gör. Genom långsiktiga satsningar och nya innovativa lösningar möjliggör vi energiomställningen och att Sveriges klimatmål kan uppnås. Med en pålitlig och stabil eldistribution skapar vi förutsättningar för att lamporna i hemmen lyser, att kylskåp och rulltrappor fungerar och att företag kan producera sina varor – 365 dagar om året, dygnet runt. Vi förbättrar därigenom livskvaliteten i nära 960 000 hem och företag och för samhället i stort. För Ellevios räkning söker Studentwork nu en ytterligare konsult för att stärka upp deras avräkningsavdelning.

Läs mer och ansök
Company logo

Innesäljare till Stafjsö Valves!

Försäljning och Marknadsföring / Nyköping

Stafsjö Valves utvecklar, tillverkar och säljer högpresterande avstängningsventiler inom flertalet industrier och branscher. Företaget grundades 1666 och jobbar globalt mot ett 40-tal länder med slutkunder inom bland annat papper & massaframställning och gruvindustri. Stafsjö Valves omsätter idag ca 200 MSEK med gedigna tillväxtambitioner. Vill du också vara med på Stafsjö Valves utvecklingsresa och bli en del av deras team? Sök då tjänsten som innesäljare redan idag. Vi använder oss av ett löpande urval.

Läs mer och ansök
Company logo

Technical Customer Support

Försäljning och Marknadsföring / Jönköping

Till vår kunds räkning söker vi just nu en technical customer support!

Läs mer och ansök
Company logo

Kundansvarig / Ekonomi

Bank och finans / Kista

SevenDay Bank AB är ett av Finansinspektionen auktoriserat kreditmarknadsbolag med cirka 70 000 kunder. Bolaget ägs av den nordiska konsumentbanken Ekspres Bank. Deras affärsidé är att erbjuda enkla, prisvärda och lättillgängliga lån- och sparprodukter till konsumenter. Till deras kontor i norra Stockholm söker vi nu två nya kollegor till en tjänst som kundansvarig. Rollen passar dig som har utbildning inom eller stort intresse för ekonomi och som trivs i en social och administrativ roll. Är du den vi söker?

Läs mer och ansök
Company logo

Fordonsförare Spärrfärd

Logistik / Göteborg

Atritec är ett expansivt entreprenörsdrivet mätteknikbolag med bred erfarenhet inom både samhällsbyggnad och automation. På Atritec drivs vi av att effektivisera byggindustrin genom förbättrade processer och utveckling av digitala tjänster. Gemensamt för oss är ett stort passionerat intresse för teknik och utveckling. Hos oss får du möjligheten att jobba i ett tight team av drivna och duktiga specialister. Bolaget består idag av två delar, en tjänste-del bestående av mätteknikkonsulter, samt en teknik-del med utveckling.

Läs mer och ansök
Company logo

Ekonomiassistent student

Ekonomi / Stockholm

D&E Bearings är ett familjeägt och ägarstyrt bolag bildat 1966 som erbjuder ett av marknadens bredaste och mest välsorterade sortiment av glidlager, rullager, ledlager och tillhörande lagerprodukter. Dem har svenska rötter och finns förutom i Sverige även i Finland samt har återförsäljare i Polen. Just nu söker D&E Bearings en student som vill arbeta som ekonomiassistent till deras kontor beläget i Tumba! Vill du vara en del av ett härligt och familjärt team och få relevant erfarenhet till din utbildning? Då är detta tjänsten för dig! Välkommen med din ansökan redan idag!

Läs mer och ansök
Company logo

Administratör på heltid med omgående start

Administration / Malmö

Läs mer och ansök
Company logo

Teknisk orderadministratör

Försäljning och Marknadsföring / Kalmar

Till vår kunds räkning söker vi just nu en teknisk orderadministratör till Kalmar!

Läs mer och ansök
Visa alla jobb

Skicka ett meddelande till oss!

Vi ser fram emot att höra från dig.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jobbsökande? Prenumerera på vårt Graduates Nyhetsbrev för att ta del av tips och artiklar som kan vara till hjälp för ditt jobbsökande. Dessutom får du våra lediga tjänster direkt till din mejl! Företag? Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna kring rekrytering och personaluthyrning med vårt B2B Nyhetsbrev.

Namn:*
E-post:*
Välj vilket nyhetsbrev du vill prenumerera på:*
För företag
För jobbsökare