ENSAMVARG ELLER SÄLLSKAPSSJUK?

Publicerad den 14 november 2019

Att vara ny på jobbet känns pirrigt och nervöst för det flesta. Det kan vara stressigt att inte ha koll på allt i början vilket kan göra att vi känner oss sårbara. För en del är den ultimata lösningen sociala aktiviteter tillsammans med de nya kollegerna men långt ifrån alla är lika sällskapliga. Hur ska arbetsplatser se till att alla nyanställda känner sig lika välkomna?

Svaret är att vi måste utgå från att alla människor är olika och har olika preferenser, inte minst när det kommer till sociala faktorer. Det finns alltså ingen universell mall för hur en arbetsplats får varje ny medarbetare att snabbt komma in i gemenskapen, lära känna kollegorna och känna sig delaktig. Vi har dock grottat ner oss i frågan och kollat med vår målgrupp vad de tycker och tänker. 

I årets Graduates at Work samlade vi in svar på frågan om vad som var att föredra: genomgå onboarding ensamma eller i grupp. Kanske tänker vi oss att de flesta hellre onboardas i grupp och på så viss slipper känslan av att vara ensam ny? Nix, här visade det sig att vi tycker väldigt olika. Hälften av våra respondenter svarade ett starkt ja till att genomgå onboardingen tillsammans med andra medan den andra hälften inte var lika säker. 

På samma sätt fick vi brett skilda svar när vi frågade om vikten av sociala aktiviteter i samband med onboarding. 37% svarade ja och 35% tyckte motsatsen till detta. Uppenbarligen känner vi alla olika i den här frågan, vissa av oss vill vara en del av arbetsplatsens sociala miljö, andra vill inte det.

”Det viktigaste under introduktionen är att den nyanställda känner sig involverad i organisationen"
- student, 21 år, 1-5 års arbetslivserfarenhet.
 
  • Var lyhörda och uppmärksamma - Hur vill just er nyanställda bli bemött och vad vill hon eller han göra för att lära känna er och er verksamhet bättre?
  • Planera gärna in sociala aktiviteter i er onboarding men avvakta tills ni har lärt känna personen och fått en uppfattning om dennes intressen. 
  • Visa att ni respekterar olika sociala preferenser. Det är okej oavsett om du är en ensamvarg eller sällskapssjuk!
Du finner fler spännande insikter om graduates tankar kring onboarding i årets
Graduates at Work!

 

Ladda ner rapporten

Ta chansen och anmäl dig till vårt exklusiva lanseringsevent i Stockholm! Vi bjuder på god mat och dryck och  inspirerande talare! Anmäl här.

 

Ett urval av våra lediga tjänster

Company logo

Ingenjör

Teknik / Stockholm

Ellevio är ett av Sveriges största elnätsföretag med 490 medarbetare i Stockholm och Karlstad. Våra värderingar pålitlighet, engagemang och utveckling styr allt vi gör. Genom långsiktiga satsningar och nya innovativa lösningar möjliggör vi energiomställningen och att Sveriges klimatmål kan uppnås. Med en pålitlig och stabil eldistribution skapar vi förutsättningar för att lamporna i hemmen lyser, att kylskåp och rulltrappor fungerar och att företag kan producera sina varor – 365 dagar om året, dygnet runt. Vi förbättrar därigenom livskvaliteten i nära 960 000 hem och företag och för samhället i stort. För Ellevios räkning söker Studentwork nu en ytterligare konsult för att stärka upp deras avräkningsavdelning.

Läs mer och ansök
Company logo

Innesäljare till Stafjsö Valves!

Försäljning och Marknadsföring / Nyköping

Stafsjö Valves utvecklar, tillverkar och säljer högpresterande avstängningsventiler inom flertalet industrier och branscher. Företaget grundades 1666 och jobbar globalt mot ett 40-tal länder med slutkunder inom bland annat papper & massaframställning och gruvindustri. Stafsjö Valves omsätter idag ca 200 MSEK med gedigna tillväxtambitioner. Vill du också vara med på Stafsjö Valves utvecklingsresa och bli en del av deras team? Sök då tjänsten som innesäljare redan idag. Vi använder oss av ett löpande urval.

Läs mer och ansök
Company logo

Technical Customer Support

Försäljning och Marknadsföring / Jönköping

Till vår kunds räkning söker vi just nu en technical customer support!

Läs mer och ansök
Company logo

Kundansvarig / Ekonomi

Bank och finans / Kista

SevenDay Bank AB är ett av Finansinspektionen auktoriserat kreditmarknadsbolag med cirka 70 000 kunder. Bolaget ägs av den nordiska konsumentbanken Ekspres Bank. Deras affärsidé är att erbjuda enkla, prisvärda och lättillgängliga lån- och sparprodukter till konsumenter. Till deras kontor i norra Stockholm söker vi nu två nya kollegor till en tjänst som kundansvarig. Rollen passar dig som har utbildning inom eller stort intresse för ekonomi och som trivs i en social och administrativ roll. Är du den vi söker?

Läs mer och ansök
Company logo

Fordonsförare Spärrfärd

Logistik / Göteborg

Atritec är ett expansivt entreprenörsdrivet mätteknikbolag med bred erfarenhet inom både samhällsbyggnad och automation. På Atritec drivs vi av att effektivisera byggindustrin genom förbättrade processer och utveckling av digitala tjänster. Gemensamt för oss är ett stort passionerat intresse för teknik och utveckling. Hos oss får du möjligheten att jobba i ett tight team av drivna och duktiga specialister. Bolaget består idag av två delar, en tjänste-del bestående av mätteknikkonsulter, samt en teknik-del med utveckling.

Läs mer och ansök
Company logo

Ekonomiassistent student

Ekonomi / Stockholm

D&E Bearings är ett familjeägt och ägarstyrt bolag bildat 1966 som erbjuder ett av marknadens bredaste och mest välsorterade sortiment av glidlager, rullager, ledlager och tillhörande lagerprodukter. Dem har svenska rötter och finns förutom i Sverige även i Finland samt har återförsäljare i Polen. Just nu söker D&E Bearings en student som vill arbeta som ekonomiassistent till deras kontor beläget i Tumba! Vill du vara en del av ett härligt och familjärt team och få relevant erfarenhet till din utbildning? Då är detta tjänsten för dig! Välkommen med din ansökan redan idag!

Läs mer och ansök
Company logo

Administratör på heltid med omgående start

Administration / Malmö

Läs mer och ansök
Company logo

Teknisk orderadministratör

Försäljning och Marknadsföring / Kalmar

Till vår kunds räkning söker vi just nu en teknisk orderadministratör till Kalmar!

Läs mer och ansök
Visa alla jobb

Skicka ett meddelande till oss!

Vi ser fram emot att höra från dig.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jobbsökande? Prenumerera på vårt Graduates Nyhetsbrev för att ta del av tips och artiklar som kan vara till hjälp för ditt jobbsökande. Dessutom får du våra lediga tjänster direkt till din mejl! Företag? Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna kring rekrytering och personaluthyrning med vårt B2B Nyhetsbrev.

Namn:*
E-post:*
Välj vilket nyhetsbrev du vill prenumerera på:*
För företag
För jobbsökare