• For applicants

DAGS ATT FÖRÄNDRA BILDEN AV SÄLJYRKET

Publicerad den 25 mars 2020

Hur är det att jobba med försäljning, vad krävs för att lyckas i branschen och varför lockas män i högre grad av yrket än kvinnor? Agnes Bergling och Sahar Ballaei jobbar som säljare på Studentwork och vet hur det är att jobba i en mansdominerad bransch. Här delar de med sig av sina erfarenheter, tankar och tips till dig som är nyfiken på yrket!

Varför valde du säljyrket?

Agnes: Jag gillar att jobba med människor och är också väldigt tävlingsinriktad så jag blir taggad av att det är prestationsbaserat och att man också hela tiden utmanas.

Hade du några förväntningar på yrket och branschen, i så fall vilka?

Jag hade inga riktiga förväntningar innan jag väl började och kom på plats i min roll. Men jag trodde att jag skulle lära mig mycket, vilket också stämmer. Och att man får träffa många olika människor och komma i kontakt med olika bolag.

Har du någonsin reflekterat över att det är en bransch där män är överrepresenterade?

Ja det är klart, det går ju inte att undgå att det är en mansdominerad bransch. Men jag lägger ingen värdering i det. Om jag tänker tillbaka på säljsamtal jag själv har fått så är det nog aldrig en kvinna som ringt mig men jag har inte riktigt reflekterat vidare på det.

”Vi måste först få bort den här stereotypiska rollen av en säljare som många har. Det är en tuff roll, det ska erkännas med men det är så himla mycket mer.” – Agnes

Varför tror du att fördelningen är så ojämn?

Jag tror delvis att det beror på att säljbranschen ”alltid” sett ut så. Man har en hård bild av säljyrket, att det är krängigt. Folk fokuserar inte på bitarna som handlar om att träffa människor och bygga relationer. Många tjejer tänker kanske därför att det inte är ”något för mig”.

Varför började du jobba som Account Manager på Studentwork?

Sahar: Jag är väldigt service-minded och tycker att det är roligt att träffa människor och bygga relationer. Jag har jobbat inom B2C tidigare och kände att det här var nästa steg rent utveckling- och karriärmässigt. Jag ville jobba lite mer strategiskt och långsiktigt. Det är kul att kunna kombinera sälj med service och relationer.

Vad hade du för tankar kring branschen innan du började jobba inom sälj?

Jag trodde att det var en bransch med mycket längre processer, men jag fick affärer redan första månaden så jag blev överraskad över hur fort det kan gå. Jag känner att jag redan, trots min relativt korta period på Studentwork, har utvecklats otroligt mycket. Jag gillar att det är snabba affärer emellanåt. Desto snabbare affärer desto snabbare blir man erfaren och man är inte ny i sin roll så länge. Man hämtar snabbt mycket kunskap och blir bra på det man gör.

Varför tror du att färre kvinnor än män lockas av yrket?

Jag tror att det beror på att många har en stereotypisk bild av sälj; att det är grabbigt och att det skulle vara en bransch som är mer lämpad för män. Därför kan det vara skrämmande för kvinnor att söka sig hit. Det är en slitsam bransch men det är också fruktansvärt roligt! Jag tycker att man borde trycka mer på de andra bitarna av säljet, då kanske det också skulle bli mer attraktivt för kvinnor.

Vad mer kan vi göra för att få fler kvinnor att välja en karriär inom sälj?

Man måste prata mer om branschen och framförallt att kvinnor som jobbar med företagsförsäljning berättar mer om sin roller. Många har ju som sagt en bild av en bransch där män är överrepresenterade, den typiska rollen av en säljare.

”Jag tror att kvinnor inom säljbranschen har lite högre krav på sig just för att den är så mansdominerad” – Sahar

Har du några tips till de som är nyfikna på en karriär inom säljbranschen?

Agnes: Tips är att vara prestigelös, inte sätta för höga krav och vara påläst. Få koll på processen och utveckla din förmåga att hantera många olika typer av människor.

Sahar: Mitt tips är att vara öppen, fråga mycket och lyssna mycket! Sluta aldrig vara nyfiken och ta del av dina kollegors kunskap. Desto tryggare du är i dig själv desto tryggare kommer du också att vara i ditt sälj.

Vi vill passa på att bjuda in dig till en Sälj-AW hos Studentwork den 11:e mars!

Läs mer och boka din plats här

Är du intresserad av en karriär inom sälj? Just nu söker vi nya grymma medarbetare till vår säljavdelning. Kontakta madeleine.nordstrom@studentwork.com eller ansök direkt!

 

Ett urval av våra lediga tjänster

Company logo

Modell till Stadium i Norrköping!

Media PR / Norrköping

Stadium är en av Europas största sportkedjor och vill inspirera samt ge fler människor möjligheten till ett aktivt liv. Stadiums grundstenar är energi, mod och team spirit vilka tillsammans med alla medarbetares passion och tävlingsanda har hjälpt företaget på sin tillväxtresa. Till Norrköping söker nu Stadium modeller som kan jobba extra vid behov. Stadium jobbar utifrån olika mått och storlekar och mer information ges om dessa vid intervjutillfälle.

Läs mer och ansök
Company logo

Säljare

Bank och finans / Stockholm

Arval AB är ett internationellt och spännande företag inom bil- och leasingbranschen som erbjuder företag opertionell- och fullserviceleasing. De har 6400 anställda i hela världen och deras Sverigekontor är i Danderyd där de sitter i fina lokaler nära Mörby centrum. Arval söker nu dig som är redo för nya utmaningar som Acqusition Executive. Låter det som rätt tjänst för dig? Ansök gärna redan idag då vi tillämpar löpande urval!

Läs mer och ansök
Company logo

Försäljningsadministratör

Administration / Göteborg

Din bil är ett helägt dotterbolag till Porsche Holding och representerar varumärkena Volkswagen, Volkswagen Transportbilar, Skoda, Audi, Seat och Porsche. Företaget består av totalt 45 anläggningar och ca 2 100 medarbetare. Din bil är uppdelade på tre områden; Stockholm, Göteborg och Syd. Just nu söker Din bil i Göteborg, försäljningsadministratör att stärka upp teamet med. Tjänsten är på heltid med start omgående eller så snart som möjligt. I rollen kommer du få möjlighet att arbeta på en mindre avdelning i en större organisation. Du kommer arbeta med kunniga och lösningsorienterade kollegor och få ta stort eget ansvar. Låter detta som en roll för dig? Vi på Studentwork arbetar med löpande urval och ser fram emot din ansökan redan idag!

Läs mer och ansök
Company logo

Orderplanerare på heltid

Administration / Göteborg

Aros electronics provides solutions for motors and drives. We develop and produce totally integrated electronic solutions, from design to finished product, for customer unique industrial and vehicle applications. Vi söker nu för Aros Electronics räkning efter en orderplanerare som kan börja omgående. Tjänsten är på heltid och kontoret är beläget i Mölndal. Vi arbetar med ett löpande urval vilket innebär att rollen kan komma att tillsättas innan sista ansökningsdag. Varmt välkommen med din ansökan redan idag!

Läs mer och ansök
Company logo

Ordermottagare till Zander & Ingeström i Täby

Administration / Stockholm

Zander & Ingeström är ett av de ledande företagen inom pump- och värmeteknik. De strävar alltid efter att vara ditt bästa alternativ vid val av produkter och processer.

Läs mer och ansök
Company logo

Deltidsarbete som orderplockare!

Logistik / Stockholm

Vi söker dig som vill arbeta deltid som orderplockare i Stockholm. Inledningsvis kommer detta att vara ett konsultuppdrag på 3 månader via oss på Studentwork men finns stora chanser till förlängning i uppdraget.

Läs mer och ansök
Company logo

Jr Compositor

IT och Telecom / Göteborg

RapidImages is a digital company focusing on visual digitalization and has been a pioneer in the shift from traditional photo to 3D production. Our projects are creative and exciting for market leading companies around the world and across a variety of industries. The company is currently expanding and is located in the cultural- and industrial significant building Sockerbruket in Göteborg. In 2005 we started as a young tech company – during the years we quickly became a pioneer in replacing traditional photo and film production with innovative 3D based technology and scalable creativity. Today we're a one-stop shop for data driven digitalisation of touchpoints across the customer journey - everyday, we combine creativity, technology and smart ideas to create the best possible product experience for people around the globe. Rapid Images has about 90 brilliant talents located in Gothenburg, Åmål, Malmö and Stockholm.

Läs mer och ansök
Company logo

Kundservicemedarbetare

IT och Telecom / Norrköping

Telia är en nordisk teleoperatör. Telia Sverige har cirka 6000 duktiga kollegor som möter miljontals kunder varje dag i världens mest uppkopplade länder. Telia är knutpunkten i det digitala ekosystemet som gör det möjligt för människor, företag och samhällen att få tillgång till allt som är viktigt för dem, på deras villkor, dygnet runt – året om. Är du en prestigelös person med ett stort intresse för försäljning, kundsamtal och service? Vill du vara med och bidra till Telias framgångar? I rollen som kundservicemedarbetare får du chansen att göra just det, och samtidigt ha ett väldigt roligt och utvecklande jobb. Sök redan idag!

Läs mer och ansök
Visa alla jobb

Skicka ett meddelande till oss!

Vi ser fram emot att höra från dig.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jobbsökande? Prenumerera på vårt Graduates Nyhetsbrev för att ta del av tips och artiklar som kan vara till hjälp för ditt jobbsökande. Dessutom får du våra lediga tjänster direkt till din mejl! Företag? Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna kring rekrytering och personaluthyrning med vårt B2B Nyhetsbrev.

Namn:*
E-post:*
Välj vilket nyhetsbrev du vill prenumerera på:*
För företag
För jobbsökare