• For applicants

DAGS ATT FÖRÄNDRA BILDEN AV SÄLJYRKET

Publicerad den 19 februari 2020

Hur är det att jobba med försäljning, vad krävs för att lyckas i branschen och varför lockas män i högre grad av yrket än kvinnor? Agnes Bergling och Sahar Ballaei jobbar som säljare på Studentwork och vet hur det är att jobba i en mansdominerad bransch. Här delar de med sig av sina erfarenheter, tankar och tips till dig som är nyfiken på yrket!

Varför valde du säljyrket?

Agnes: Jag gillar att jobba med människor och är också väldigt tävlingsinriktad så jag blir taggad av att det är prestationsbaserat och att man också hela tiden utmanas.

Hade du några förväntningar på yrket och branschen, i så fall vilka?

Jag hade inga riktiga förväntningar innan jag väl började och kom på plats i min roll. Men jag trodde att jag skulle lära mig mycket, vilket också stämmer. Och att man får träffa många olika människor och komma i kontakt med olika bolag.

Har du någonsin reflekterat över att det är en bransch där män är överrepresenterade?

Ja det är klart, det går ju inte att undgå att det är en mansdominerad bransch. Men jag lägger ingen värdering i det. Om jag tänker tillbaka på säljsamtal jag själv har fått så är det nog aldrig en kvinna som ringt mig men jag har inte riktigt reflekterat vidare på det.

”Vi måste först få bort den här stereotypiska rollen av en säljare som många har. Det är en tuff roll, det ska erkännas med men det är så himla mycket mer.” – Agnes

Varför tror du att fördelningen är så ojämn?

Jag tror delvis att det beror på att säljbranschen ”alltid” sett ut så. Man har en hård bild av säljyrket, att det är krängigt. Folk fokuserar inte på bitarna som handlar om att träffa människor och bygga relationer. Många tjejer tänker kanske därför att det inte är ”något för mig”.

Varför började du jobba som Account Manager på Studentwork?

Sahar: Jag är väldigt service-minded och tycker att det är roligt att träffa människor och bygga relationer. Jag har jobbat inom B2C tidigare och kände att det här var nästa steg rent utveckling- och karriärmässigt. Jag ville jobba lite mer strategiskt och långsiktigt. Det är kul att kunna kombinera sälj med service och relationer.

Vad hade du för tankar kring branschen innan du började jobba inom sälj?

Jag trodde att det var en bransch med mycket längre processer, men jag fick affärer redan första månaden så jag blev överraskad över hur fort det kan gå. Jag känner att jag redan, trots min relativt korta period på Studentwork, har utvecklats otroligt mycket. Jag gillar att det är snabba affärer emellanåt. Desto snabbare affärer desto snabbare blir man erfaren och man är inte ny i sin roll så länge. Man hämtar snabbt mycket kunskap och blir bra på det man gör.

Varför tror du att färre kvinnor än män lockas av yrket?

Jag tror att det beror på att många har en stereotypisk bild av sälj; att det är grabbigt och att det skulle vara en bransch som är mer lämpad för män. Därför kan det vara skrämmande för kvinnor att söka sig hit. Det är en slitsam bransch men det är också fruktansvärt roligt! Jag tycker att man borde trycka mer på de andra bitarna av säljet, då kanske det också skulle bli mer attraktivt för kvinnor.

Vad mer kan vi göra för att få fler kvinnor att välja en karriär inom sälj?

Man måste prata mer om branschen och framförallt att kvinnor som jobbar med företagsförsäljning berättar mer om sin roller. Många har ju som sagt en bild av en bransch där män är överrepresenterade, den typiska rollen av en säljare.

”Jag tror att kvinnor inom säljbranschen har lite högre krav på sig just för att den är så mansdominerad” – Sahar

Har du några tips till de som är nyfikna på en karriär inom säljbranschen?

Agnes: Tips är att vara prestigelös, inte sätta för höga krav och vara påläst. Få koll på processen och utveckla din förmåga att hantera många olika typer av människor.

Sahar: Mitt tips är att vara öppen, fråga mycket och lyssna mycket! Sluta aldrig vara nyfiken och ta del av dina kollegors kunskap. Desto tryggare du är i dig själv desto tryggare kommer du också att vara i ditt sälj.

Vi vill passa på att bjuda in dig till en Sälj-AW hos Studentwork den 11:e mars!

Läs mer och boka din plats här

Är du intresserad av en karriär inom sälj? Just nu söker vi nya grymma medarbetare till vår säljavdelning. Kontakta madeleine.nordstrom@studentwork.com eller ansök direkt!

 

Ett urval av våra lediga tjänster

Company logo

Ekonomiassistent inom Kundreskontra

Ekonomi / Stockholm

Läs mer och ansök
Company logo

Deltidsjobb

Fastighet / Stockholm

Klövern är ett börsnoterat fastighetsbolag som med närhet och engagemang erbjuder attraktiva lokaler och aktivt bidrar till stadsutvecklingen i tillväxtregioner. Bolagets vision är att skapa attraktiva och hållbara miljöer för framtidens företag, individer och samhälle. Det kräver ett aktivt byggande av stadsdelar, områden och olika näringslivskluster.

Läs mer och ansök
Company logo

Receptionist / Office Manager

Administration / Stockholm

Wind River believes that some things are so important they simply cannot fail. That is why they exist. Wind River software has been running the computing systems of the most important critical infrastructure that demand the highest standards for safety, security, performance, and reliability. Found in more than 2 billion devices, Wind River is pioneering edge compute technologies to accelerate the evolution from automated devices to autonomous systems. Wind River have a spot for you! This is an excellent opportunity to join a market leader where you will help shape the future of 5G. Wind River® påskyndar digital omvandling av kritisk infrastruktur genom att leverera teknik och expertis som möjliggör distribution av säkra och pålitliga IoT-system.

Läs mer och ansök
Company logo

Administrativ koordinator

Industri / Solna

Mylan erbjuder en bred produktportfölj som inkluderar receptbelagda och receptfria läkemedel, generika, kosttillskott, medicinska tillbehör och kosmetika. Deras produkter finns inom ett antal stora behandlingsområden, bland andra allergi, astma, KOL, infektionssjukdomar, dermatologi, osteoporos, smärta, inflammation, gastroenterologi, mun- och tandvård samt förebyggande vård. Mylan i Sverige består av ca 140 medarbetare som tillsammans arbetar för att tillhandahålla detta breda sortiment av läkemedel som används av hundratusentals patienter varje dag.

Läs mer och ansök
Company logo

Inköpsadministratör

Administration / Solna

Cygate är ett av Sveriges största IT-bolag som erbjuder skräddarsydda IT-tjänster till sina kunder. Cygate sitter i fräscha lokaler placerat vid Mall of Scandinavia, Solna och söker nu en inköpsadministratör till deras inköpsavdelning.

Läs mer och ansök
Company logo

Sales Support

Administration / Stockholm

Till vår kund Munters söker vi nu en Sales Support som vill få erfarenhet av att arbeta i ett globalt bolag inom industri. Detta är en heltidstjänst som avser att starta omgående. Munters är en världsledande leverantör av energieffektiva lösningar för luftbehandling. Genom innovativ teknik skapar våra experter ett perfekt klimat för kunder inom ett flertal branscher. Munters har varit banbrytande inom området luftmiljö sedan företaget grundades 1955. Idag sker tillverkning och försäljning i fler än 30 länder av våra omkring 3 600 medarbetare. Munters Group AB är noterat på Nasdaq Stockholm och har cirka sju miljarder kronor i omsättning.

Läs mer och ansök
Company logo

Fastighetsskötare

Fastighet / Uppsala

Corem är ett fastighetsbolag som förvärvar, förvaltar och förädlar fastigheter i attraktiva logistikområden i Sverige samt Danmark. Det når dem genom att arbeta långsiktigt och vara en riktigt bra affärspartner till deras hyresgäster. Corem är noterat på Nasdaq Stockholm, Mid Cap med tre aktieslag, stamaktie av serie A, stamaktie av serie B samt preferensaktie.

Läs mer och ansök
Company logo

Inköpsassistent på deltid

IT och Telecom / Stockholm

För vår kunds räkning söker vi nu en student som vill arbeta extra som junior inköpare med möjlighet till heltid under sommarar och lov. Vår kund är ett väletablerat tech-bolag, från början ett svenskt startup företag men som idag är världsledande inom sitt område. Uppdraget beräknas starta i mars och är ett 12 månaders konsultuppdrag. Vi arbetar med ett löpande urval, välkommen med din ansökan redan idag!

Läs mer och ansök
Visa alla jobb

Skicka ett meddelande till oss!

Vi ser fram emot att höra från dig.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jobbsökande? Prenumerera på vårt Graduates Nyhetsbrev för att ta del av tips och artiklar som kan vara till hjälp för ditt jobbsökande. Dessutom får du våra lediga tjänster direkt till din mejl! Företag? Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna kring rekrytering och personaluthyrning med vårt B2B Nyhetsbrev.

Namn:*
E-post:*
Välj vilket nyhetsbrev du vill prenumerera på:*
För företag
För jobbsökare