• For applicants
 • For businesses

BLI HÅLLBARHETSSTOLT PÅ KONTORET

Publicerad den 25 mars 2020

Klimatångest – alltså en oro över klimatförändringarna, är något som nära hälften av alla svenskar känner av idag. Vi bär alla ett gemensamt ansvar över vår planet men ibland kan det kännas som att det egna engagemanget inte har någon betydelse för helheten. Vi har pratat med hållbarhetsexperten Jessica Cederberg Wodmar som hjälper oss att förstå hur vi bättre kan hantera klimatfrågan och tipsar om hur vi kan sprida hållbarhetsstolthet på jobbet.  

Släpp ångesten och bli stolt istället
Ångest och oro leder sällan till långsiktiga beteendeförändringar, den typen av kval tenderar snarare att göra oss handlingsförlamade. Klimatfrågan är akut och vi måste agera nu men det är viktigt att inte glömma bort att vi faktiskt lever i möjligheternas tid och att vi aldrig tidigare har haft så många och så bra resurser för att hantera situationen. Men vad kan vi då göra?

Skifta fokus
Istället för att oftast fokusera på all den negativa påverkan vårt levnadssätt har på klimatet kan vi välja att se de positiva effekter vi kan bidra med. Genom att göra bra och medvetna val kan du vara en del av en långsiktig förbättring, inte minst genom att inspirera andra. Jessica betonar att det oftast inte bara handlar om radikala livsstilsförändringar.

"Du måste inte bli vegan, sluta flyga och aldrig mer köpa nya kläder, det går att vara miljömedveten ändå. Om du är en köttälskare, ät kött men välj då närproducerat kött och dra ner på mängden kött du äter. Shoppa second-hand eller satsa på kvalitetssäkra plagg och välj alltid ekologiska produkter och ät upp all mat."

Glöm inte bort att njuta
Anser du att kaffe är livets dryck? Då är du inte ensam. Vi i Sverige är bara 1 promille av världens befolkning men vi dricker 1% av allt kaffe som produceras i världen. Inte helt omöjligt står det en kaffekopp bredvid dig i detta nu. Det faktum att det går åt 140 liter vatten för att producera en kopp kaffe kan vara ett rimligt skäl till att dra ner på drickandet men återigen vill Jessica betona att det inte handlar om att avsäga sig saker man tycker om.

"Jag är själv en stor kaffedrickare och skulle aldrig välja bort en god kopp kaffe. Jag säger njut av ditt kaffe men var noga med vilket märke du köper och viktigast av allt: drick upp!"

Gör medvetna val
Det handlar alltså inte om att begränsa din vardag utan snarare om att skapa självmedvetenhet för att sen kunna göra små förändringar som underlättar och samtidigt hjälper miljön. Fundera över hur många koppar kaffe du dricker en vanlig dag på jobbet och se över dina senaste klädinköp. Hur du väljer att transportera dig är också värt att reflektera över. Om du tar bilen till jobbet av bekvämlighetsskäl kanske det finns andra tänkbara alternativ? Och hur ofta väljer du flygresan, som släpper ut 74 000 gånger mer koldioxid än alternativet att ta tåget?

Så minskar du ditt klimatavtryck

Nu har vi fått lite bättre koll hur vi kan tänka kring klimatfrågan utan att drabbas av panik. Vill du ta steget längre och sprida medvetenheten till din arbetsplats kommer här 5 snabba tips från Jessica!

 1. Var trevlig och respektfull mot dina kolleger.
  Din roll är inte att agera klimatpolis, det handlar snarare om att få andra att förstå att hållbarhet är kul och att det inte behöver vara svårt att ändra vissa beteenden. Små förändringar gör stor skillnad!
 2. Drick upp kaffet och ät upp maten.
  Ingen tycker om förbud så istället för att välja bort, välj rätt! Genom att vara noga med att alltid dricka och äta upp samt välja ekologiska produkter kan du försäkra dig om att du gör ett hållbart val.
 3. Se över era vanor.
  Vilka vanor har ni på kontoret som ni kan bryta eller byta ut mot andra, grönare alternativ? Har ni tillexempel skinka med på frukosten kan det vara en god idé att välja helvegetariskt eller åtminstone skippa att servera leverpastej också.
 4. Engagera.
  Prata med din chef och dina kolleger om vilken hållbarhetsplan som gäller och våga lyft frågan om hur ni kan bli bättre på att tänka i miljövänliga banor.
 5. Inspirera.
  Föregå med gott exempel och ta cykeln eller åk kollektivt till jobbet och undvik bilresor på arbetstid. Kanske har du dessutom något tips på bra second-handbutiker eller ett vegetariskt recept att bjuda på?

Läs mer:

Tips för att skapa ett miljömedvetet kontor 

Ett urval av våra lediga tjänster

Company logo

Modell till Stadium i Norrköping!

Media PR / Norrköping

Stadium är en av Europas största sportkedjor och vill inspirera samt ge fler människor möjligheten till ett aktivt liv. Stadiums grundstenar är energi, mod och team spirit vilka tillsammans med alla medarbetares passion och tävlingsanda har hjälpt företaget på sin tillväxtresa. Till Norrköping söker nu Stadium modeller som kan jobba extra vid behov. Stadium jobbar utifrån olika mått och storlekar och mer information ges om dessa vid intervjutillfälle.

Läs mer och ansök
Company logo

Säljare

Bank och finans / Stockholm

Arval AB är ett internationellt och spännande företag inom bil- och leasingbranschen som erbjuder företag opertionell- och fullserviceleasing. De har 6400 anställda i hela världen och deras Sverigekontor är i Danderyd där de sitter i fina lokaler nära Mörby centrum. Arval söker nu dig som är redo för nya utmaningar som Acqusition Executive. Låter det som rätt tjänst för dig? Ansök gärna redan idag då vi tillämpar löpande urval!

Läs mer och ansök
Company logo

Försäljningsadministratör

Administration / Göteborg

Din bil är ett helägt dotterbolag till Porsche Holding och representerar varumärkena Volkswagen, Volkswagen Transportbilar, Skoda, Audi, Seat och Porsche. Företaget består av totalt 45 anläggningar och ca 2 100 medarbetare. Din bil är uppdelade på tre områden; Stockholm, Göteborg och Syd. Just nu söker Din bil i Göteborg, försäljningsadministratör att stärka upp teamet med. Tjänsten är på heltid med start omgående eller så snart som möjligt. I rollen kommer du få möjlighet att arbeta på en mindre avdelning i en större organisation. Du kommer arbeta med kunniga och lösningsorienterade kollegor och få ta stort eget ansvar. Låter detta som en roll för dig? Vi på Studentwork arbetar med löpande urval och ser fram emot din ansökan redan idag!

Läs mer och ansök
Company logo

Orderplanerare på heltid

Administration / Göteborg

Aros electronics provides solutions for motors and drives. We develop and produce totally integrated electronic solutions, from design to finished product, for customer unique industrial and vehicle applications. Vi söker nu för Aros Electronics räkning efter en orderplanerare som kan börja omgående. Tjänsten är på heltid och kontoret är beläget i Mölndal. Vi arbetar med ett löpande urval vilket innebär att rollen kan komma att tillsättas innan sista ansökningsdag. Varmt välkommen med din ansökan redan idag!

Läs mer och ansök
Company logo

Ordermottagare till Zander & Ingeström i Täby

Administration / Stockholm

Zander & Ingeström är ett av de ledande företagen inom pump- och värmeteknik. De strävar alltid efter att vara ditt bästa alternativ vid val av produkter och processer.

Läs mer och ansök
Company logo

Deltidsarbete som orderplockare!

Logistik / Stockholm

Vi söker dig som vill arbeta deltid som orderplockare i Stockholm. Inledningsvis kommer detta att vara ett konsultuppdrag på 3 månader via oss på Studentwork men finns stora chanser till förlängning i uppdraget.

Läs mer och ansök
Company logo

Jr Compositor

IT och Telecom / Göteborg

RapidImages is a digital company focusing on visual digitalization and has been a pioneer in the shift from traditional photo to 3D production. Our projects are creative and exciting for market leading companies around the world and across a variety of industries. The company is currently expanding and is located in the cultural- and industrial significant building Sockerbruket in Göteborg. In 2005 we started as a young tech company – during the years we quickly became a pioneer in replacing traditional photo and film production with innovative 3D based technology and scalable creativity. Today we're a one-stop shop for data driven digitalisation of touchpoints across the customer journey - everyday, we combine creativity, technology and smart ideas to create the best possible product experience for people around the globe. Rapid Images has about 90 brilliant talents located in Gothenburg, Åmål, Malmö and Stockholm.

Läs mer och ansök
Company logo

Kundservicemedarbetare

IT och Telecom / Norrköping

Telia är en nordisk teleoperatör. Telia Sverige har cirka 6000 duktiga kollegor som möter miljontals kunder varje dag i världens mest uppkopplade länder. Telia är knutpunkten i det digitala ekosystemet som gör det möjligt för människor, företag och samhällen att få tillgång till allt som är viktigt för dem, på deras villkor, dygnet runt – året om. Är du en prestigelös person med ett stort intresse för försäljning, kundsamtal och service? Vill du vara med och bidra till Telias framgångar? I rollen som kundservicemedarbetare får du chansen att göra just det, och samtidigt ha ett väldigt roligt och utvecklande jobb. Sök redan idag!

Läs mer och ansök
Visa alla jobb

Skicka ett meddelande till oss!

Vi ser fram emot att höra från dig.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jobbsökande? Prenumerera på vårt Graduates Nyhetsbrev för att ta del av tips och artiklar som kan vara till hjälp för ditt jobbsökande. Dessutom får du våra lediga tjänster direkt till din mejl! Företag? Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna kring rekrytering och personaluthyrning med vårt B2B Nyhetsbrev.

Namn:*
E-post:*
Välj vilket nyhetsbrev du vill prenumerera på:*
För företag
För jobbsökare