• For applicants
 • For businesses

BLI HÅLLBARHETSSTOLT PÅ KONTORET

Publicerad den 24 januari 2020

Klimatångest – alltså en oro över klimatförändringarna, är något som nära hälften av alla svenskar känner av idag. Vi bär alla ett gemensamt ansvar över vår planet men ibland kan det kännas som att det egna engagemanget inte har någon betydelse för helheten. Vi har pratat med hållbarhetsexperten Jessica Cederberg Wodmar som hjälper oss att förstå hur vi bättre kan hantera klimatfrågan och tipsar om hur vi kan sprida hållbarhetsstolthet på jobbet.  

Släpp ångesten och bli stolt istället
Ångest och oro leder sällan till långsiktiga beteendeförändringar, den typen av kval tenderar snarare att göra oss handlingsförlamade. Klimatfrågan är akut och vi måste agera nu men det är viktigt att inte glömma bort att vi faktiskt lever i möjligheternas tid och att vi aldrig tidigare har haft så många och så bra resurser för att hantera situationen. Men vad kan vi då göra?

Skifta fokus
Istället för att oftast fokusera på all den negativa påverkan vårt levnadssätt har på klimatet kan vi välja att se de positiva effekter vi kan bidra med. Genom att göra bra och medvetna val kan du vara en del av en långsiktig förbättring, inte minst genom att inspirera andra. Jessica betonar att det oftast inte bara handlar om radikala livsstilsförändringar.

"Du måste inte bli vegan, sluta flyga och aldrig mer köpa nya kläder, det går att vara miljömedveten ändå. Om du är en köttälskare, ät kött men välj då närproducerat kött och dra ner på mängden kött du äter. Shoppa second-hand eller satsa på kvalitetssäkra plagg och välj alltid ekologiska produkter och ät upp all mat."

Glöm inte bort att njuta
Anser du att kaffe är livets dryck? Då är du inte ensam. Vi i Sverige är bara 1 promille av världens befolkning men vi dricker 1% av allt kaffe som produceras i världen. Inte helt omöjligt står det en kaffekopp bredvid dig i detta nu. Det faktum att det går åt 140 liter vatten för att producera en kopp kaffe kan vara ett rimligt skäl till att dra ner på drickandet men återigen vill Jessica betona att det inte handlar om att avsäga sig saker man tycker om.

"Jag är själv en stor kaffedrickare och skulle aldrig välja bort en god kopp kaffe. Jag säger njut av ditt kaffe men var noga med vilket märke du köper och viktigast av allt: drick upp!"

Gör medvetna val
Det handlar alltså inte om att begränsa din vardag utan snarare om att skapa självmedvetenhet för att sen kunna göra små förändringar som underlättar och samtidigt hjälper miljön. Fundera över hur många koppar kaffe du dricker en vanlig dag på jobbet och se över dina senaste klädinköp. Hur du väljer att transportera dig är också värt att reflektera över. Om du tar bilen till jobbet av bekvämlighetsskäl kanske det finns andra tänkbara alternativ? Och hur ofta väljer du flygresan, som släpper ut 74 000 gånger mer koldioxid än alternativet att ta tåget?

Så minskar du ditt klimatavtryck

Nu har vi fått lite bättre koll hur vi kan tänka kring klimatfrågan utan att drabbas av panik. Vill du ta steget längre och sprida medvetenheten till din arbetsplats kommer här 5 snabba tips från Jessica!

 1. Var trevlig och respektfull mot dina kolleger.
  Din roll är inte att agera klimatpolis, det handlar snarare om att få andra att förstå att hållbarhet är kul och att det inte behöver vara svårt att ändra vissa beteenden. Små förändringar gör stor skillnad!
 2. Drick upp kaffet och ät upp maten.
  Ingen tycker om förbud så istället för att välja bort, välj rätt! Genom att vara noga med att alltid dricka och äta upp samt välja ekologiska produkter kan du försäkra dig om att du gör ett hållbart val.
 3. Se över era vanor.
  Vilka vanor har ni på kontoret som ni kan bryta eller byta ut mot andra, grönare alternativ? Har ni tillexempel skinka med på frukosten kan det vara en god idé att välja helvegetariskt eller åtminstone skippa att servera leverpastej också.
 4. Engagera.
  Prata med din chef och dina kolleger om vilken hållbarhetsplan som gäller och våga lyft frågan om hur ni kan bli bättre på att tänka i miljövänliga banor.
 5. Inspirera.
  Föregå med gott exempel och ta cykeln eller åk kollektivt till jobbet och undvik bilresor på arbetstid. Kanske har du dessutom något tips på bra second-handbutiker eller ett vegetariskt recept att bjuda på?

Läs mer:

Tips för att skapa ett miljömedvetet kontor 

Ett urval av våra lediga tjänster

Company logo

Kontraktsadministratör till Boliden i Stockholm

Administration / Stockholm

Boliden AB är ett metallföretag med rötterna i Bolidengruvan, i Boliden i norra Västerbotten. Bolidens verksamhet är inriktad på de första stegen i förädlingskedjan som är prospektering, gruvbrytning och anrikning, smältning, raffinering samt återvinning. För deras räkning söker vi nu en kontraktsadministratör med start i mars 2020. Detta är en tillsvidareanställning med inledande provanställningsperiod.

Läs mer och ansök
Company logo

Retuschör

Media PR / Norrköping

Stadium är en av Europas största sportkedjor och vill inspirera samt ge fler människor möjligheten till ett aktivt liv. Stadiums grundstenar är energi, mod och team spirit vilka tillsammans med alla medarbetares passion och tävlingsanda har hjälpt företaget på sin tillväxtresa. Till sitt servicekontor i Norrköping har Stadium nu ett nytt behov av en retuschör för extrajobb med start omgående.

Läs mer och ansök
Company logo

Marknadsföring extrajobb / foto / grafisk design

Media PR / Stockholm

Bonava är en ledande bostadsutvecklare i norra Europa. Bonava har skapat hem och grannskap sedan 1930-talet. Bonava har 2 000 anställda med verksamhet i Sverige, Tyskland, Finland, Danmark, Norge, St Petersburg, Estland och Lettland och en omsättning på 14,5 miljarder kronor år 2017. Bonava är noterat på Nasdaq Stockholm.

Läs mer och ansök
Company logo

Vi söker en junior nätutvecklare till Ellevio!

Teknik / Karlstad

Ellevio är ett av Sveriges största elnätsföretag med 450 medarbetare i Stockholm och Karlstad. Våra värderingar pålitlighet, engagemang och utveckling styr allt vi gör. Genom långsiktiga satsningar och nya innovativa lösningar möjliggör vi energiomställningen och att Sveriges klimatmål kan uppnås. Med en pålitlig och stabil eldistribution skapar vi förutsättningar för att lamporna i hemmen lyser, att kylskåp och rulltrappor fungerar och att företag kan producera sina varor – 365 dagar om året, dygnet runt. Vi förbättrar därigenom livskvaliteten i över 940 000 hem och företag och för samhället i stort. Till sitt kontor i Karlstad har nu Ellevio ett behov av en junior nätutvecklare för start under våren.

Läs mer och ansök
Company logo

Fastighetsskötare

Fastighet / Stockholm

Corem är ett fastighetsbolag som förvärvar, förvaltar och förädlar fastigheter i attraktiva logistikområden i Sverige samt Danmark. Det når dem genom att arbeta långsiktigt och vara en riktigt bra affärspartner till deras hyresgäster. Corem är noterat på Nasdaq Stockholm, Mid Cap med tre aktieslag, stamaktie av serie A, stamaktie av serie B samt preferensaktie.

Läs mer och ansök
Company logo

Systemadministratör/Linuxadministratör

IT och Telecom / Linköping

Med en tydlig vision, laganda och målet att tillhandahålla organisationer världen över med en flexibel och säker Linux-skrivbordslösning, är de nu redo att ta Cendio till nästa nivå! Cendio letar därför efter en kollega med tekniska färdigheter inom Linux som vill göra Cendios världsomspännande kunder ännu bättre! På Cendio får du möjlighet att arbeta med avancerad teknik, möta kompetenta kunder och hitta lösningar på utmanande problem. Cendio är stolta över vad de gör och älskar att leverera värde, vilket är en produkt som gör verklig skillnad för deras kunder, anställda och ägare. Som bolag och team arbetare de aktivt efter värdeorden; öppenhet, respekt, teamkänsla och ha roligt på jobbet. Cendio är övertygade om att framgångsfaktorn är att de tillsammans kontinuerligt arbetar med deras kultur och arbetsmiljö, både som individer och grupp. För Cendio är det viktigt att varje medarbetare har möjlighet till personlig utveckling, både professionellt och privat. Idag har Cendio 10 st anställda och har sitt kontor lättillgängligt i Mjärdevi, Linköping!

Läs mer och ansök
Company logo

Ekonom

Bank och finans / Kista

SevenDay Bank AB är ett av Finansinspektionen auktoriserat kreditmarknadsbolag med cirka 70 000 kunder. Bolaget ägs av den nordiska konsumentbanken Ekspres Bank. Deras affärsidé är att erbjuda enkla, prisvärda och lättillgängliga lån- och sparprodukter till konsumenter. Till deras kontor i norra Stockholm söker vi nu tre nya kollegor till en tjänst som kundansvarig. Två av rollerna är en rekrytering och den andra är ett vikariat på 12 månader. Rollen passar dig som har utbildning inom eller stort intresse för ekonomi och som trivs i en social och administrativ roll. Är du den vi söker? Sök redan idag!

Läs mer och ansök
Company logo

Norsktalande Marknadsundersökare

Försäljning och Marknadsföring / Göteborg

Vi söker nu för kunds räkning norsktalande marknadsundersökare för ett spännande uppdrag. Vår kund är väletablerade inom sin bransch och störst i Sverige på marknadsundersökningar. Är du en social och utåtriktad person kan du vara den vi söker!

Läs mer och ansök
Visa alla jobb

Skicka ett meddelande till oss!

Vi ser fram emot att höra från dig.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jobbsökande? Prenumerera på vårt Graduates Nyhetsbrev för att ta del av tips och artiklar som kan vara till hjälp för ditt jobbsökande. Dessutom får du våra lediga tjänster direkt till din mejl! Företag? Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna kring rekrytering och personaluthyrning med vårt B2B Nyhetsbrev.

Namn:*
E-post:*
Välj vilket nyhetsbrev du vill prenumerera på:*
För företag
För jobbsökare