• For applicants
 • For businesses

BLI HÅLLBARHETSSTOLT PÅ KONTORET

Publicerad den 17 april 2020

Klimatångest – alltså en oro över klimatförändringarna, är något som nära hälften av alla svenskar känner av idag. Vi bär alla ett gemensamt ansvar över vår planet men ibland kan det kännas som att det egna engagemanget inte har någon betydelse för helheten. Vi har pratat med hållbarhetsexperten Jessica Cederberg Wodmar som hjälper oss att förstå hur vi bättre kan hantera klimatfrågan och tipsar om hur vi kan sprida hållbarhetsstolthet på jobbet.  

Släpp ångesten och bli stolt istället
Ångest och oro leder sällan till långsiktiga beteendeförändringar, den typen av kval tenderar snarare att göra oss handlingsförlamade. Klimatfrågan är akut och vi måste agera nu men det är viktigt att inte glömma bort att vi faktiskt lever i möjligheternas tid och att vi aldrig tidigare har haft så många och så bra resurser för att hantera situationen. Men vad kan vi då göra?

Skifta fokus
Istället för att oftast fokusera på all den negativa påverkan vårt levnadssätt har på klimatet kan vi välja att se de positiva effekter vi kan bidra med. Genom att göra bra och medvetna val kan du vara en del av en långsiktig förbättring, inte minst genom att inspirera andra. Jessica betonar att det oftast inte bara handlar om radikala livsstilsförändringar.

"Du måste inte bli vegan, sluta flyga och aldrig mer köpa nya kläder, det går att vara miljömedveten ändå. Om du är en köttälskare, ät kött men välj då närproducerat kött och dra ner på mängden kött du äter. Shoppa second-hand eller satsa på kvalitetssäkra plagg och välj alltid ekologiska produkter och ät upp all mat."

Glöm inte bort att njuta
Anser du att kaffe är livets dryck? Då är du inte ensam. Vi i Sverige är bara 1 promille av världens befolkning men vi dricker 1% av allt kaffe som produceras i världen. Inte helt omöjligt står det en kaffekopp bredvid dig i detta nu. Det faktum att det går åt 140 liter vatten för att producera en kopp kaffe kan vara ett rimligt skäl till att dra ner på drickandet men återigen vill Jessica betona att det inte handlar om att avsäga sig saker man tycker om.

"Jag är själv en stor kaffedrickare och skulle aldrig välja bort en god kopp kaffe. Jag säger njut av ditt kaffe men var noga med vilket märke du köper och viktigast av allt: drick upp!"

Gör medvetna val
Det handlar alltså inte om att begränsa din vardag utan snarare om att skapa självmedvetenhet för att sen kunna göra små förändringar som underlättar och samtidigt hjälper miljön. Fundera över hur många koppar kaffe du dricker en vanlig dag på jobbet och se över dina senaste klädinköp. Hur du väljer att transportera dig är också värt att reflektera över. Om du tar bilen till jobbet av bekvämlighetsskäl kanske det finns andra tänkbara alternativ? Och hur ofta väljer du flygresan, som släpper ut 74 000 gånger mer koldioxid än alternativet att ta tåget?

Så minskar du ditt klimatavtryck

Nu har vi fått lite bättre koll hur vi kan tänka kring klimatfrågan utan att drabbas av panik. Vill du ta steget längre och sprida medvetenheten till din arbetsplats kommer här 5 snabba tips från Jessica!

 1. Var trevlig och respektfull mot dina kolleger.
  Din roll är inte att agera klimatpolis, det handlar snarare om att få andra att förstå att hållbarhet är kul och att det inte behöver vara svårt att ändra vissa beteenden. Små förändringar gör stor skillnad!
 2. Drick upp kaffet och ät upp maten.
  Ingen tycker om förbud så istället för att välja bort, välj rätt! Genom att vara noga med att alltid dricka och äta upp samt välja ekologiska produkter kan du försäkra dig om att du gör ett hållbart val.
 3. Se över era vanor.
  Vilka vanor har ni på kontoret som ni kan bryta eller byta ut mot andra, grönare alternativ? Har ni tillexempel skinka med på frukosten kan det vara en god idé att välja helvegetariskt eller åtminstone skippa att servera leverpastej också.
 4. Engagera.
  Prata med din chef och dina kolleger om vilken hållbarhetsplan som gäller och våga lyft frågan om hur ni kan bli bättre på att tänka i miljövänliga banor.
 5. Inspirera.
  Föregå med gott exempel och ta cykeln eller åk kollektivt till jobbet och undvik bilresor på arbetstid. Kanske har du dessutom något tips på bra second-handbutiker eller ett vegetariskt recept att bjuda på?

Läs mer:

Tips för att skapa ett miljömedvetet kontor 

Ett urval av våra lediga tjänster

Company logo

Kundservicemedarbetare med fokus på försäljning

IT och Telecom / Luleå

Telia är en nordisk teleoperatör och i Sverige cirka 6000 duktiga kollegor som möter miljontals kunder varje dag i världens mest uppkopplade länder. Telia är knutpunkten i det digitala ekosystemet som gör det möjligt för människor, företag och samhällen att få tillgång till allt som är viktigt för dem, på deras villkor, dygnet runt – året om. Rollen som kundservicemedarbetare kommer det vara fokus på försäljning där vi söker en resultatinriktad person med ett stort intresse för kundsamtal, service och försäljning! Är du den personen vi beskriver? Vill du vara med och bidra till Telias framgångar? Välkommen med din ansökan redan idag!

Läs mer och ansök
Company logo

Administratör

Administration / Linköping

Till vår kund i Linköping söker vi nu en administratör!

Läs mer och ansök
Company logo

Nyexad ekonom

Administration / Stockholm

Vi söker en orderadministratör till vår kund i Stockholm, Solna med start så snart som möjligt. Du kommer jobba med att hantera att hantera beställningar till kundens affärer inom bla nätverk, säkerhet och hybrid-IT. Detta är ett konsultuppdrag på 6 månader via oss på Studentwork, med möjlighet till förlängning. Vi söker dig som har arbetat administrativt sedan tidigare, och trivs väl med många system och arbetsuppgifter parallellt. Placering: Solna Start: mitten utav augusti Omfattning: Heltid, kontorstider Välkommen med din ansökan redan idag!

Läs mer och ansök
Company logo

Byggkonstruktörer

Teknik / Linköping

Till ett mycket välkänt och tekniskt bolag i Linköping söker vi nu byggkonstruktörer! Vår kund hjälper sina kunder att utvecklas inom hållbarhet och digitalisering och är ett snabbt utvecklande bolag. Avdelningen som du kommer tillhöra har under en kort period växt från 3 personer till 70 personer. De har en mycket god sammanhållning och deras kultur är något som de värnar starkt om.

Läs mer och ansök
Company logo

Dansktalande kundservicemedarbetare

Bank och finans / Uppsala

Talar du flytande danska och har en stark känsla för service? Vill du arbeta i ett mindre team och utvecklas inom kundtjänst och kredithantering? Då kan detta vara rätt tjänst för dig! GF Money Consumer Finance AB i Uppsala söker just nu en dansktalande kundservicemedarbetare på heltid med start omgående. Detta är en direktrekrytering vilket innebär att Studentwork ansvarar för rekryteringsprocessen men att du sedan kommer bli anställd direkt hos GF Money.

Läs mer och ansök
Company logo

Redovisningsekonom

Ekonomi / Stockholm

EnterCard är ett av Skandinaviens ledande kreditmarknadsbolag. De erbjuder flexibla konsumentkrediter genom företagets egna varumärke re:member och tillsammans med deras partners. Deras mål är att göra deras kunders vardag enklare genom att erbjuda dem smarta och flexibla finansieringslösningar. Entercard finns representerade i Norge, Sverige och Danmark och har 450 engagerade medarbetare som betjänar företagets 1,7 miljoner kunder. Nu söker de en Redovisningsekonom fram tills årsskiftet!

Läs mer och ansök
Company logo

Laboranter

Teknik / Linköping

SYNLAB Analytics & Services Sweden ingår i koncernen SYNLAB Group. De är en rikstäckande laboratoriekedja och genom avancerade analyser av vatten, mark, livsmedel och luft bidrar Synlab till en bättre miljö och till att skydda allmänhetens hälsa. I Sverige genomför SYNLAB ca 4 miljoner analyser varje år och till sitt huvudkontor i Linköping söker de nu tre laboranter till Metall- samt Spektrogruppen. Läs mer på www.synlab.se.

Läs mer och ansök
Company logo

Laborant sökes för vikariat

Teknik / Linköping

SYNLAB Analytics & Services Sweden ingår i koncernen SYNLAB Group. De är en rikstäckande laboratoriekedja och genom avancerade analyser av vatten, mark, livsmedel och luft bidrar Synlab till en bättre miljö och till att skydda allmänhetens hälsa. I Sverige genomför SYNLAB ca 4 miljoner analyser varje år och till sitt huvudkontor i Linköping söker de nu en laborant för ett vikariat på fyra månader. Läs mer på www.synlab.se.

Läs mer och ansök
Visa alla jobb

Skicka ett meddelande till oss!

Vi ser fram emot att höra från dig.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jobbsökande? Prenumerera på vårt Graduates Nyhetsbrev för att ta del av tips och artiklar som kan vara till hjälp för ditt jobbsökande. Dessutom får du våra lediga tjänster direkt till din mejl! Företag? Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna kring rekrytering och personaluthyrning med vårt B2B Nyhetsbrev.

Namn:*
E-post:*
Välj vilket nyhetsbrev du vill prenumerera på:*
För företag
För jobbsökare