• For businesses

ALLT DU BEHÖVER VETA OM GEN Z

Publicerad den 13 november 2019

Framtidens arbetstagare är våra första riktiga digitala infödingar. Det är personer som aldrig har upplevt en tid utan uppkoppling, praktiskt taget födda med pekskärm i hand. De är nyfikna, medvetna och ständigt uppkopplade. Generation Now är påväg och vi måste börja förbereda oss – nu.

Varför är det så viktigt, kanske ni undrar. Majoriteten av Generation Now, eller generation Z, har ännu inte tagit klivet ut på arbetsmarknaden och vi har ju alldeles nyligen börjat förstå och tillgodose behoven för millenials. Men faktum är att nästa målgrupp, den som är född mellan ca 1996 och 2010 kommer och när den gör det måste vi vara redo. Redan 2020 beräknas dessa personer utgöra 40% av alla konsumenter i Europa och USA så det är hög tid att börja ta nästkommande generation på allvar. Men vilka är de? Och vad vill de ha?

Generation Z är till viss del lik generationen före, generation Y. Det är fortsatt viktigt för företag att vara transparenta och dela med sig av sina värderingar. Vår kommande målgrupp värdesätter i likhet med generation Y (säkerligen i än högre utsträckning) varor och tjänster som förenklar och sparar tid. Med det sagt är Generation Z unik och om vi som företag vill fortsätta driva innovation och tillväxt måste vi förstå hur vi kan möta dessa personer och anpassa oss efter deras värderingar och beteende.

Universum har i sin nysläppta stora undersökning ”Sveriges mest attraktiva arbetsgivare” bland annat undersökt vad generation Z anser som sin framtida karriär. Där framgår att 60% vill ha en karriär som bidrar till ett bättre samhälle. Generation Z är mer villiga att jobba med välgörenhet eller att bidra till ett högre syfte än tidigare generationer och för arbetsgivare gäller då att fundera över: Vad är vårt syfte? Och vad kan vi bidra med?

Bland de mest vanligt förekommande karriärmålen hittar vi:

  1. Möjligheten till work/life balance
  2. Att känna sig säker och trygg i sitt arbete
  3. Möjlighet att få vara kreativ och innovativ.

Några av de viktigaste attributen Gen Z söker hos en arbetsgivare

  • Hög framtida lön
  • Bra referenser inför kommande karriär
  • Ledarskapsmöjligheter
  • En kreativ och dynamisk arbetsplats
  • Varierade arbetsuppgifter
  • Ledare som stöttar den personliga utvecklingen

Tre i topp att hålla koll på gällande Gen Z

Keep it simple – och mobilanpassat: När det gäller Generation Z är det avgörande att ni fångar deras uppmärksamhet direkt. Satsa på korta och koncisa formuleringar och gå direkt på sak. 98% av generation Z äger en smartphone och många säger sig föredra att använda telefonen när det surfar på internet så se till att all er information är mobilanpassad.

Var öppen med allt ert goda arbete: Generation Z tycker om företag som tar ansvar. De vill dels veta att anställda mår bra och värdesätts. Dels hur ni som företag stödjer människor runt om i världen och hur ni hjälper till att förbättra andras liv. Utnyttja möjligheterna att lyfta upp detta i sociala kanaler och utskick.

Behåll balansen: Som vi har konstaterat är den här målgruppen digitala ut i fingerspetsarna. Trots det säger sig 74% av generation Z att de föredrar face-to-face kommunikation med kolleger framför möten med hjälp av digitala kommunikationsverktyg. Vi kan därför våga anta att det här är en generation som uppskattar en balans mellan offline och online kommunikation på arbetsplatsen. 

Källa: Generationsexpert Ryan Jenkins

Ett urval av våra lediga tjänster

Company logo

Ingenjör

Teknik / Stockholm

Ellevio är ett av Sveriges största elnätsföretag med 490 medarbetare i Stockholm och Karlstad. Våra värderingar pålitlighet, engagemang och utveckling styr allt vi gör. Genom långsiktiga satsningar och nya innovativa lösningar möjliggör vi energiomställningen och att Sveriges klimatmål kan uppnås. Med en pålitlig och stabil eldistribution skapar vi förutsättningar för att lamporna i hemmen lyser, att kylskåp och rulltrappor fungerar och att företag kan producera sina varor – 365 dagar om året, dygnet runt. Vi förbättrar därigenom livskvaliteten i nära 960 000 hem och företag och för samhället i stort. För Ellevios räkning söker Studentwork nu en ytterligare konsult för att stärka upp deras avräkningsavdelning.

Läs mer och ansök
Company logo

Innesäljare till Stafjsö Valves!

Försäljning och Marknadsföring / Nyköping

Stafsjö Valves utvecklar, tillverkar och säljer högpresterande avstängningsventiler inom flertalet industrier och branscher. Företaget grundades 1666 och jobbar globalt mot ett 40-tal länder med slutkunder inom bland annat papper & massaframställning och gruvindustri. Stafsjö Valves omsätter idag ca 200 MSEK med gedigna tillväxtambitioner. Vill du också vara med på Stafsjö Valves utvecklingsresa och bli en del av deras team? Sök då tjänsten som innesäljare redan idag. Vi använder oss av ett löpande urval.

Läs mer och ansök
Company logo

Technical Customer Support

Försäljning och Marknadsföring / Jönköping

Till vår kunds räkning söker vi just nu en technical customer support!

Läs mer och ansök
Company logo

Kundansvarig / Ekonomi

Bank och finans / Kista

SevenDay Bank AB är ett av Finansinspektionen auktoriserat kreditmarknadsbolag med cirka 70 000 kunder. Bolaget ägs av den nordiska konsumentbanken Ekspres Bank. Deras affärsidé är att erbjuda enkla, prisvärda och lättillgängliga lån- och sparprodukter till konsumenter. Till deras kontor i norra Stockholm söker vi nu två nya kollegor till en tjänst som kundansvarig. Rollen passar dig som har utbildning inom eller stort intresse för ekonomi och som trivs i en social och administrativ roll. Är du den vi söker?

Läs mer och ansök
Company logo

Fordonsförare Spärrfärd

Logistik / Göteborg

Atritec är ett expansivt entreprenörsdrivet mätteknikbolag med bred erfarenhet inom både samhällsbyggnad och automation. På Atritec drivs vi av att effektivisera byggindustrin genom förbättrade processer och utveckling av digitala tjänster. Gemensamt för oss är ett stort passionerat intresse för teknik och utveckling. Hos oss får du möjligheten att jobba i ett tight team av drivna och duktiga specialister. Bolaget består idag av två delar, en tjänste-del bestående av mätteknikkonsulter, samt en teknik-del med utveckling.

Läs mer och ansök
Company logo

Ekonomiassistent student

Ekonomi / Stockholm

D&E Bearings är ett familjeägt och ägarstyrt bolag bildat 1966 som erbjuder ett av marknadens bredaste och mest välsorterade sortiment av glidlager, rullager, ledlager och tillhörande lagerprodukter. Dem har svenska rötter och finns förutom i Sverige även i Finland samt har återförsäljare i Polen. Just nu söker D&E Bearings en student som vill arbeta som ekonomiassistent till deras kontor beläget i Tumba! Vill du vara en del av ett härligt och familjärt team och få relevant erfarenhet till din utbildning? Då är detta tjänsten för dig! Välkommen med din ansökan redan idag!

Läs mer och ansök
Company logo

Administratör på heltid med omgående start

Administration / Malmö

Läs mer och ansök
Company logo

Teknisk orderadministratör

Försäljning och Marknadsföring / Kalmar

Till vår kunds räkning söker vi just nu en teknisk orderadministratör till Kalmar!

Läs mer och ansök
Visa alla jobb

Skicka ett meddelande till oss!

Vi ser fram emot att höra från dig.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jobbsökande? Prenumerera på vårt Graduates Nyhetsbrev för att ta del av tips och artiklar som kan vara till hjälp för ditt jobbsökande. Dessutom får du våra lediga tjänster direkt till din mejl! Företag? Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna kring rekrytering och personaluthyrning med vårt B2B Nyhetsbrev.

Namn:*
E-post:*
Välj vilket nyhetsbrev du vill prenumerera på:*
För företag
För jobbsökare