• For businesses

ALLT DU BEHÖVER VETA OM GEN Z

Publicerad den 24 januari 2020

Framtidens arbetstagare är våra första riktiga digitala infödingar. Det är personer som aldrig har upplevt en tid utan uppkoppling, praktiskt taget födda med pekskärm i hand. De är nyfikna, medvetna och ständigt uppkopplade. Generation Now är påväg och vi måste börja förbereda oss – nu.

Varför är det så viktigt, kanske ni undrar. Majoriteten av Generation Now, eller generation Z, har ännu inte tagit klivet ut på arbetsmarknaden och vi har ju alldeles nyligen börjat förstå och tillgodose behoven för millenials. Men faktum är att nästa målgrupp, den som är född mellan ca 1996 och 2010 kommer och när den gör det måste vi vara redo. Redan 2020 beräknas dessa personer utgöra 40% av alla konsumenter i Europa och USA så det är hög tid att börja ta nästkommande generation på allvar. Men vilka är de? Och vad vill de ha?

Generation Z är till viss del lik generationen före, generation Y. Det är fortsatt viktigt för företag att vara transparenta och dela med sig av sina värderingar. Vår kommande målgrupp värdesätter i likhet med generation Y (säkerligen i än högre utsträckning) varor och tjänster som förenklar och sparar tid. Med det sagt är Generation Z unik och om vi som företag vill fortsätta driva innovation och tillväxt måste vi förstå hur vi kan möta dessa personer och anpassa oss efter deras värderingar och beteende.

Universum har i sin nysläppta stora undersökning ”Sveriges mest attraktiva arbetsgivare” bland annat undersökt vad generation Z anser som sin framtida karriär. Där framgår att 60% vill ha en karriär som bidrar till ett bättre samhälle. Generation Z är mer villiga att jobba med välgörenhet eller att bidra till ett högre syfte än tidigare generationer och för arbetsgivare gäller då att fundera över: Vad är vårt syfte? Och vad kan vi bidra med?

Bland de mest vanligt förekommande karriärmålen hittar vi:

  1. Möjligheten till work/life balance
  2. Att känna sig säker och trygg i sitt arbete
  3. Möjlighet att få vara kreativ och innovativ.

Några av de viktigaste attributen Gen Z söker hos en arbetsgivare

  • Hög framtida lön
  • Bra referenser inför kommande karriär
  • Ledarskapsmöjligheter
  • En kreativ och dynamisk arbetsplats
  • Varierade arbetsuppgifter
  • Ledare som stöttar den personliga utvecklingen

Tre i topp att hålla koll på gällande Gen Z

Keep it simple – och mobilanpassat: När det gäller Generation Z är det avgörande att ni fångar deras uppmärksamhet direkt. Satsa på korta och koncisa formuleringar och gå direkt på sak. 98% av generation Z äger en smartphone och många säger sig föredra att använda telefonen när det surfar på internet så se till att all er information är mobilanpassad.

Var öppen med allt ert goda arbete: Generation Z tycker om företag som tar ansvar. De vill dels veta att anställda mår bra och värdesätts. Dels hur ni som företag stödjer människor runt om i världen och hur ni hjälper till att förbättra andras liv. Utnyttja möjligheterna att lyfta upp detta i sociala kanaler och utskick.

Behåll balansen: Som vi har konstaterat är den här målgruppen digitala ut i fingerspetsarna. Trots det säger sig 74% av generation Z att de föredrar face-to-face kommunikation med kolleger framför möten med hjälp av digitala kommunikationsverktyg. Vi kan därför våga anta att det här är en generation som uppskattar en balans mellan offline och online kommunikation på arbetsplatsen. 

Källa: Generationsexpert Ryan Jenkins

Ett urval av våra lediga tjänster

Company logo

Kontraktsadministratör till Boliden i Stockholm

Administration / Stockholm

Boliden AB är ett metallföretag med rötterna i Bolidengruvan, i Boliden i norra Västerbotten. Bolidens verksamhet är inriktad på de första stegen i förädlingskedjan som är prospektering, gruvbrytning och anrikning, smältning, raffinering samt återvinning. För deras räkning söker vi nu en kontraktsadministratör med start i mars 2020. Detta är en tillsvidareanställning med inledande provanställningsperiod.

Läs mer och ansök
Company logo

Retuschör

Media PR / Norrköping

Stadium är en av Europas största sportkedjor och vill inspirera samt ge fler människor möjligheten till ett aktivt liv. Stadiums grundstenar är energi, mod och team spirit vilka tillsammans med alla medarbetares passion och tävlingsanda har hjälpt företaget på sin tillväxtresa. Till sitt servicekontor i Norrköping har Stadium nu ett nytt behov av en retuschör för extrajobb med start omgående.

Läs mer och ansök
Company logo

Marknadsföring extrajobb / foto / grafisk design

Media PR / Stockholm

Bonava är en ledande bostadsutvecklare i norra Europa. Bonava har skapat hem och grannskap sedan 1930-talet. Bonava har 2 000 anställda med verksamhet i Sverige, Tyskland, Finland, Danmark, Norge, St Petersburg, Estland och Lettland och en omsättning på 14,5 miljarder kronor år 2017. Bonava är noterat på Nasdaq Stockholm.

Läs mer och ansök
Company logo

Vi söker en junior nätutvecklare till Ellevio!

Teknik / Karlstad

Ellevio är ett av Sveriges största elnätsföretag med 450 medarbetare i Stockholm och Karlstad. Våra värderingar pålitlighet, engagemang och utveckling styr allt vi gör. Genom långsiktiga satsningar och nya innovativa lösningar möjliggör vi energiomställningen och att Sveriges klimatmål kan uppnås. Med en pålitlig och stabil eldistribution skapar vi förutsättningar för att lamporna i hemmen lyser, att kylskåp och rulltrappor fungerar och att företag kan producera sina varor – 365 dagar om året, dygnet runt. Vi förbättrar därigenom livskvaliteten i över 940 000 hem och företag och för samhället i stort. Till sitt kontor i Karlstad har nu Ellevio ett behov av en junior nätutvecklare för start under våren.

Läs mer och ansök
Company logo

Fastighetsskötare

Fastighet / Stockholm

Corem är ett fastighetsbolag som förvärvar, förvaltar och förädlar fastigheter i attraktiva logistikområden i Sverige samt Danmark. Det når dem genom att arbeta långsiktigt och vara en riktigt bra affärspartner till deras hyresgäster. Corem är noterat på Nasdaq Stockholm, Mid Cap med tre aktieslag, stamaktie av serie A, stamaktie av serie B samt preferensaktie.

Läs mer och ansök
Company logo

Systemadministratör/Linuxadministratör

IT och Telecom / Linköping

Med en tydlig vision, laganda och målet att tillhandahålla organisationer världen över med en flexibel och säker Linux-skrivbordslösning, är de nu redo att ta Cendio till nästa nivå! Cendio letar därför efter en kollega med tekniska färdigheter inom Linux som vill göra Cendios världsomspännande kunder ännu bättre! På Cendio får du möjlighet att arbeta med avancerad teknik, möta kompetenta kunder och hitta lösningar på utmanande problem. Cendio är stolta över vad de gör och älskar att leverera värde, vilket är en produkt som gör verklig skillnad för deras kunder, anställda och ägare. Som bolag och team arbetare de aktivt efter värdeorden; öppenhet, respekt, teamkänsla och ha roligt på jobbet. Cendio är övertygade om att framgångsfaktorn är att de tillsammans kontinuerligt arbetar med deras kultur och arbetsmiljö, både som individer och grupp. För Cendio är det viktigt att varje medarbetare har möjlighet till personlig utveckling, både professionellt och privat. Idag har Cendio 10 st anställda och har sitt kontor lättillgängligt i Mjärdevi, Linköping!

Läs mer och ansök
Company logo

Ekonom

Bank och finans / Kista

SevenDay Bank AB är ett av Finansinspektionen auktoriserat kreditmarknadsbolag med cirka 70 000 kunder. Bolaget ägs av den nordiska konsumentbanken Ekspres Bank. Deras affärsidé är att erbjuda enkla, prisvärda och lättillgängliga lån- och sparprodukter till konsumenter. Till deras kontor i norra Stockholm söker vi nu tre nya kollegor till en tjänst som kundansvarig. Två av rollerna är en rekrytering och den andra är ett vikariat på 12 månader. Rollen passar dig som har utbildning inom eller stort intresse för ekonomi och som trivs i en social och administrativ roll. Är du den vi söker? Sök redan idag!

Läs mer och ansök
Company logo

Norsktalande Marknadsundersökare

Försäljning och Marknadsföring / Göteborg

Vi söker nu för kunds räkning norsktalande marknadsundersökare för ett spännande uppdrag. Vår kund är väletablerade inom sin bransch och störst i Sverige på marknadsundersökningar. Är du en social och utåtriktad person kan du vara den vi söker!

Läs mer och ansök
Visa alla jobb

Skicka ett meddelande till oss!

Vi ser fram emot att höra från dig.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jobbsökande? Prenumerera på vårt Graduates Nyhetsbrev för att ta del av tips och artiklar som kan vara till hjälp för ditt jobbsökande. Dessutom får du våra lediga tjänster direkt till din mejl! Företag? Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna kring rekrytering och personaluthyrning med vårt B2B Nyhetsbrev.

Namn:*
E-post:*
Välj vilket nyhetsbrev du vill prenumerera på:*
För företag
För jobbsökare