• For businesses

7 TIPS NÄR DU REKRYTERAR SOMMARJOBBARE

Publicerad den 21 februari 2020

Att ta in en student som sommarjobbare kan vara en riktigt smart lösning som ger tillbaka på lång sikt – om man gör det på rätt sätt. Här kommer Studentworks bästa tips för när du ska rekrytera en sommarjobbare.

1. Börja i tid

Om man vill fånga in de allra mest ambitiösa studenterna är det ofta först till kvarn som gäller. Studenterna håller span och tipsar varandra redan när de första sommarjobbs-annonserna kommer ut tidigt på våren. Ju tidigare ni påbörjar er rekrytering, desto fler ansökningar kan ni räkna med.

2. Tänk långsiktigt

Om tid och resurser ändå ska läggas på att ta in en sommarjobbare, varför inte tänka lite mer långsiktigt? Många studenter är intresserade av att jobba extra någon dag i veckan och det kan bli en utmärkt förlängning av sommarjobbet. Om ni ser det ännu mer långsiktigt kanske det snart är dags att anställa någon på heltid, och att då ha några personer som redan har insikt i företaget är guld värt. Tänk tidigt igenom hur ni kan gynna en fortsatt relation med er sommarjobbare.

3. Se fördelen med flexibla studenter 

Även om studenterna kanske inte har möjlighet att börja jobba innan terminen slutar i början av juni får ni inte glömma att de ofta har ett väldigt flexibelt schema. Passa på att boka in några timmar innan själva sommarperioden så att ni hinner ha lite inlärning och få praktiska saker överstökade. Då är det bara att tuta och köra sedan!

4. Utnyttja deras vilja att lära sig

Att ha en ambitiös student som sommarjobbare är värdefullt för er, men troligtvis är det minst lika värdefullt för studenten – om inte ännu mer. Ta studentens perspektiv och fundera på vad ni kan tillföra som inte ingår i utbildningen. Det finns ofta ett stort sug efter att få låta all teoretisk kunskap komma till nytta i praktiken och en vilja att hugga tag i lite allt möjligt. Ge sommarjobbaren en bred variation av uppgifter!

5. Var tydliga med förväntningarna

Det är viktigt att vara tydlig med era förväntningar på sommarjobbaren redan tidigt i processen. Vad förväntar ni er att studenten ska kunna? Och vad kommer ni egentligen att erbjuda för slags arbete? Kanske är uppgifterna lite monotona och långtråkiga? Var tydlig med det men lyft också fördelarna med jobbet: möjligheten att komma ut på en riktig arbetsplats och knyta viktiga kontakter, och kanske chans till ett extrajobb längre fram?

6. Nätverka

Som sommarjobbare kan det ibland upplevas som lite ensamt. De andra på arbetsplatsen har redan sina lunchgäng och vet hur kaffemaskinen fungerar. Se till att börja perioden med en ordentlig presentationsrunda så blir trivselfaktorn högre. Det kan låta som en självklarhet, men det glöms lätt bort i röriga sommarmånader när många byts ut allteftersom. Förutom att det blir trevligare på jobbet för studenten är det en otroligt värdefull gåva att skicka med ett stort nätverk med kontakter inom rätt bransch.

7. Ge och få tillbaka

Fördelarna med att få sommarjobba inom sin framtida bransch är många, och studenter brukar vara väldigt tacksamma för den möjligheten. Som företag får ni ändå inte glömma bort att det ni ger er sommarjobbare får ni ofta tillbaka – flera gånger om. Hur ni behandlar era sommarjobbare kommer att skapa ringar på vattnet när höstterminen börjar. Hur vill ni att de andra studenterna ska uppfatta ert företag och er kultur? Vill ni få många ansökningar senare när det börjar närma sig examen för klassen? Det kan vara värt att tänka ett varv extra kring hur ni arbetar med er employer brandning.

Känns det stressigt att hinna rekrytera sommarpersonal? Vi på Studentwork hjälper er gärna! Vi arbetar med rekrytering och bemanning och har ett stort nätverk av studenter – vi kan snabbt erbjuda kandidater som passar perfekt för er. Vi är regelbundet ute på högskolor och universitet och träffar studenter vilket gör att vi har bra koll på deras utbildning och vad de önskar av en arbetsgivare. Dessutom kan vi med hjälp av våra tester säkerställa den mjuka kompetensen hos kandidaterna, s.k. soft skills.

KONTAKTA OSS REDAN IDAG FÖR EN KOSTNADSFRI OFFERT

Ett urval av våra lediga tjänster

Company logo

Ekonomiassistent inom Kundreskontra

Ekonomi / Stockholm

Läs mer och ansök
Company logo

Deltidsjobb

Fastighet / Stockholm

Klövern är ett börsnoterat fastighetsbolag som med närhet och engagemang erbjuder attraktiva lokaler och aktivt bidrar till stadsutvecklingen i tillväxtregioner. Bolagets vision är att skapa attraktiva och hållbara miljöer för framtidens företag, individer och samhälle. Det kräver ett aktivt byggande av stadsdelar, områden och olika näringslivskluster.

Läs mer och ansök
Company logo

Receptionist / Office Manager

Administration / Stockholm

Wind River believes that some things are so important they simply cannot fail. That is why they exist. Wind River software has been running the computing systems of the most important critical infrastructure that demand the highest standards for safety, security, performance, and reliability. Found in more than 2 billion devices, Wind River is pioneering edge compute technologies to accelerate the evolution from automated devices to autonomous systems. Wind River have a spot for you! This is an excellent opportunity to join a market leader where you will help shape the future of 5G. Wind River® påskyndar digital omvandling av kritisk infrastruktur genom att leverera teknik och expertis som möjliggör distribution av säkra och pålitliga IoT-system.

Läs mer och ansök
Company logo

Administrativ koordinator

Industri / Solna

Mylan erbjuder en bred produktportfölj som inkluderar receptbelagda och receptfria läkemedel, generika, kosttillskott, medicinska tillbehör och kosmetika. Deras produkter finns inom ett antal stora behandlingsområden, bland andra allergi, astma, KOL, infektionssjukdomar, dermatologi, osteoporos, smärta, inflammation, gastroenterologi, mun- och tandvård samt förebyggande vård. Mylan i Sverige består av ca 140 medarbetare som tillsammans arbetar för att tillhandahålla detta breda sortiment av läkemedel som används av hundratusentals patienter varje dag.

Läs mer och ansök
Company logo

Inköpsadministratör

Administration / Solna

Cygate är ett av Sveriges största IT-bolag som erbjuder skräddarsydda IT-tjänster till sina kunder. Cygate sitter i fräscha lokaler placerat vid Mall of Scandinavia, Solna och söker nu en inköpsadministratör till deras inköpsavdelning.

Läs mer och ansök
Company logo

Sales Support

Administration / Stockholm

Till vår kund Munters söker vi nu en Sales Support som vill få erfarenhet av att arbeta i ett globalt bolag inom industri. Detta är en heltidstjänst som avser att starta omgående. Munters är en världsledande leverantör av energieffektiva lösningar för luftbehandling. Genom innovativ teknik skapar våra experter ett perfekt klimat för kunder inom ett flertal branscher. Munters har varit banbrytande inom området luftmiljö sedan företaget grundades 1955. Idag sker tillverkning och försäljning i fler än 30 länder av våra omkring 3 600 medarbetare. Munters Group AB är noterat på Nasdaq Stockholm och har cirka sju miljarder kronor i omsättning.

Läs mer och ansök
Company logo

Fastighetsskötare

Fastighet / Uppsala

Corem är ett fastighetsbolag som förvärvar, förvaltar och förädlar fastigheter i attraktiva logistikområden i Sverige samt Danmark. Det når dem genom att arbeta långsiktigt och vara en riktigt bra affärspartner till deras hyresgäster. Corem är noterat på Nasdaq Stockholm, Mid Cap med tre aktieslag, stamaktie av serie A, stamaktie av serie B samt preferensaktie.

Läs mer och ansök
Company logo

Inköpsassistent på deltid

IT och Telecom / Stockholm

För vår kunds räkning söker vi nu en student som vill arbeta extra som junior inköpare med möjlighet till heltid under sommarar och lov. Vår kund är ett väletablerat tech-bolag, från början ett svenskt startup företag men som idag är världsledande inom sitt område. Uppdraget beräknas starta i mars och är ett 12 månaders konsultuppdrag. Vi arbetar med ett löpande urval, välkommen med din ansökan redan idag!

Läs mer och ansök
Visa alla jobb

Skicka ett meddelande till oss!

Vi ser fram emot att höra från dig.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jobbsökande? Prenumerera på vårt Graduates Nyhetsbrev för att ta del av tips och artiklar som kan vara till hjälp för ditt jobbsökande. Dessutom får du våra lediga tjänster direkt till din mejl! Företag? Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna kring rekrytering och personaluthyrning med vårt B2B Nyhetsbrev.

Namn:*
E-post:*
Välj vilket nyhetsbrev du vill prenumerera på:*
För företag
För jobbsökare