• For businesses

7 TIPS NÄR DU REKRYTERAR SOMMARJOBBARE

Publicerad den 25 mars 2020

Att ta in en student som sommarjobbare kan vara en riktigt smart lösning som ger tillbaka på lång sikt – om man gör det på rätt sätt. Här kommer Studentworks bästa tips för när du ska rekrytera en sommarjobbare.

1. Börja i tid

Om man vill fånga in de allra mest ambitiösa studenterna är det ofta först till kvarn som gäller. Studenterna håller span och tipsar varandra redan när de första sommarjobbs-annonserna kommer ut tidigt på våren. Ju tidigare ni påbörjar er rekrytering, desto fler ansökningar kan ni räkna med.

2. Tänk långsiktigt

Om tid och resurser ändå ska läggas på att ta in en sommarjobbare, varför inte tänka lite mer långsiktigt? Många studenter är intresserade av att jobba extra någon dag i veckan och det kan bli en utmärkt förlängning av sommarjobbet. Om ni ser det ännu mer långsiktigt kanske det snart är dags att anställa någon på heltid, och att då ha några personer som redan har insikt i företaget är guld värt. Tänk tidigt igenom hur ni kan gynna en fortsatt relation med er sommarjobbare.

3. Se fördelen med flexibla studenter 

Även om studenterna kanske inte har möjlighet att börja jobba innan terminen slutar i början av juni får ni inte glömma att de ofta har ett väldigt flexibelt schema. Passa på att boka in några timmar innan själva sommarperioden så att ni hinner ha lite inlärning och få praktiska saker överstökade. Då är det bara att tuta och köra sedan!

4. Utnyttja deras vilja att lära sig

Att ha en ambitiös student som sommarjobbare är värdefullt för er, men troligtvis är det minst lika värdefullt för studenten – om inte ännu mer. Ta studentens perspektiv och fundera på vad ni kan tillföra som inte ingår i utbildningen. Det finns ofta ett stort sug efter att få låta all teoretisk kunskap komma till nytta i praktiken och en vilja att hugga tag i lite allt möjligt. Ge sommarjobbaren en bred variation av uppgifter!

5. Var tydliga med förväntningarna

Det är viktigt att vara tydlig med era förväntningar på sommarjobbaren redan tidigt i processen. Vad förväntar ni er att studenten ska kunna? Och vad kommer ni egentligen att erbjuda för slags arbete? Kanske är uppgifterna lite monotona och långtråkiga? Var tydlig med det men lyft också fördelarna med jobbet: möjligheten att komma ut på en riktig arbetsplats och knyta viktiga kontakter, och kanske chans till ett extrajobb längre fram?

6. Nätverka

Som sommarjobbare kan det ibland upplevas som lite ensamt. De andra på arbetsplatsen har redan sina lunchgäng och vet hur kaffemaskinen fungerar. Se till att börja perioden med en ordentlig presentationsrunda så blir trivselfaktorn högre. Det kan låta som en självklarhet, men det glöms lätt bort i röriga sommarmånader när många byts ut allteftersom. Förutom att det blir trevligare på jobbet för studenten är det en otroligt värdefull gåva att skicka med ett stort nätverk med kontakter inom rätt bransch.

7. Ge och få tillbaka

Fördelarna med att få sommarjobba inom sin framtida bransch är många, och studenter brukar vara väldigt tacksamma för den möjligheten. Som företag får ni ändå inte glömma bort att det ni ger er sommarjobbare får ni ofta tillbaka – flera gånger om. Hur ni behandlar era sommarjobbare kommer att skapa ringar på vattnet när höstterminen börjar. Hur vill ni att de andra studenterna ska uppfatta ert företag och er kultur? Vill ni få många ansökningar senare när det börjar närma sig examen för klassen? Det kan vara värt att tänka ett varv extra kring hur ni arbetar med er employer brandning.

Känns det stressigt att hinna rekrytera sommarpersonal? Vi på Studentwork hjälper er gärna! Vi arbetar med rekrytering och bemanning och har ett stort nätverk av studenter – vi kan snabbt erbjuda kandidater som passar perfekt för er. Vi är regelbundet ute på högskolor och universitet och träffar studenter vilket gör att vi har bra koll på deras utbildning och vad de önskar av en arbetsgivare. Dessutom kan vi med hjälp av våra tester säkerställa den mjuka kompetensen hos kandidaterna, s.k. soft skills.

KONTAKTA OSS REDAN IDAG FÖR EN KOSTNADSFRI OFFERT

Ett urval av våra lediga tjänster

Company logo

Modell till Stadium i Norrköping!

Media PR / Norrköping

Stadium är en av Europas största sportkedjor och vill inspirera samt ge fler människor möjligheten till ett aktivt liv. Stadiums grundstenar är energi, mod och team spirit vilka tillsammans med alla medarbetares passion och tävlingsanda har hjälpt företaget på sin tillväxtresa. Till Norrköping söker nu Stadium modeller som kan jobba extra vid behov. Stadium jobbar utifrån olika mått och storlekar och mer information ges om dessa vid intervjutillfälle.

Läs mer och ansök
Company logo

Säljare

Bank och finans / Stockholm

Arval AB är ett internationellt och spännande företag inom bil- och leasingbranschen som erbjuder företag opertionell- och fullserviceleasing. De har 6400 anställda i hela världen och deras Sverigekontor är i Danderyd där de sitter i fina lokaler nära Mörby centrum. Arval söker nu dig som är redo för nya utmaningar som Acqusition Executive. Låter det som rätt tjänst för dig? Ansök gärna redan idag då vi tillämpar löpande urval!

Läs mer och ansök
Company logo

Försäljningsadministratör

Administration / Göteborg

Din bil är ett helägt dotterbolag till Porsche Holding och representerar varumärkena Volkswagen, Volkswagen Transportbilar, Skoda, Audi, Seat och Porsche. Företaget består av totalt 45 anläggningar och ca 2 100 medarbetare. Din bil är uppdelade på tre områden; Stockholm, Göteborg och Syd. Just nu söker Din bil i Göteborg, försäljningsadministratör att stärka upp teamet med. Tjänsten är på heltid med start omgående eller så snart som möjligt. I rollen kommer du få möjlighet att arbeta på en mindre avdelning i en större organisation. Du kommer arbeta med kunniga och lösningsorienterade kollegor och få ta stort eget ansvar. Låter detta som en roll för dig? Vi på Studentwork arbetar med löpande urval och ser fram emot din ansökan redan idag!

Läs mer och ansök
Company logo

Orderplanerare på heltid

Administration / Göteborg

Aros electronics provides solutions for motors and drives. We develop and produce totally integrated electronic solutions, from design to finished product, for customer unique industrial and vehicle applications. Vi söker nu för Aros Electronics räkning efter en orderplanerare som kan börja omgående. Tjänsten är på heltid och kontoret är beläget i Mölndal. Vi arbetar med ett löpande urval vilket innebär att rollen kan komma att tillsättas innan sista ansökningsdag. Varmt välkommen med din ansökan redan idag!

Läs mer och ansök
Company logo

Ordermottagare till Zander & Ingeström i Täby

Administration / Stockholm

Zander & Ingeström är ett av de ledande företagen inom pump- och värmeteknik. De strävar alltid efter att vara ditt bästa alternativ vid val av produkter och processer.

Läs mer och ansök
Company logo

Deltidsarbete som orderplockare!

Logistik / Stockholm

Vi söker dig som vill arbeta deltid som orderplockare i Stockholm. Inledningsvis kommer detta att vara ett konsultuppdrag på 3 månader via oss på Studentwork men finns stora chanser till förlängning i uppdraget.

Läs mer och ansök
Company logo

Jr Compositor

IT och Telecom / Göteborg

RapidImages is a digital company focusing on visual digitalization and has been a pioneer in the shift from traditional photo to 3D production. Our projects are creative and exciting for market leading companies around the world and across a variety of industries. The company is currently expanding and is located in the cultural- and industrial significant building Sockerbruket in Göteborg. In 2005 we started as a young tech company – during the years we quickly became a pioneer in replacing traditional photo and film production with innovative 3D based technology and scalable creativity. Today we're a one-stop shop for data driven digitalisation of touchpoints across the customer journey - everyday, we combine creativity, technology and smart ideas to create the best possible product experience for people around the globe. Rapid Images has about 90 brilliant talents located in Gothenburg, Åmål, Malmö and Stockholm.

Läs mer och ansök
Company logo

Kundservicemedarbetare

IT och Telecom / Norrköping

Telia är en nordisk teleoperatör. Telia Sverige har cirka 6000 duktiga kollegor som möter miljontals kunder varje dag i världens mest uppkopplade länder. Telia är knutpunkten i det digitala ekosystemet som gör det möjligt för människor, företag och samhällen att få tillgång till allt som är viktigt för dem, på deras villkor, dygnet runt – året om. Är du en prestigelös person med ett stort intresse för försäljning, kundsamtal och service? Vill du vara med och bidra till Telias framgångar? I rollen som kundservicemedarbetare får du chansen att göra just det, och samtidigt ha ett väldigt roligt och utvecklande jobb. Sök redan idag!

Läs mer och ansök
Visa alla jobb

Skicka ett meddelande till oss!

Vi ser fram emot att höra från dig.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jobbsökande? Prenumerera på vårt Graduates Nyhetsbrev för att ta del av tips och artiklar som kan vara till hjälp för ditt jobbsökande. Dessutom får du våra lediga tjänster direkt till din mejl! Företag? Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna kring rekrytering och personaluthyrning med vårt B2B Nyhetsbrev.

Namn:*
E-post:*
Välj vilket nyhetsbrev du vill prenumerera på:*
För företag
För jobbsökare